Meta betaalt schikking van 725 miljoen dollar in zaak Cambridge Analytica

Een uitgelekt rechtbankdocument onthult dat de sociale mediagigant heeft ingestemd met een schikking in een langdurige rechtszaak over het Cambridge Analytica-schandaal.

Waarom is dit belangrijk?

Het Britse Cambridge Analytica verzamelde via Facebook de persoonlijke gegevens van ruim 87 miljoen gebruikers, zonder hiervoor toestemming te vragen. De gegevens werden vervolgens gebruikt voor advertenties in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Het nieuws: Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft ingestemd met een schikking van 725 miljoen dollar in de langlopende rechtszaak, waarin het bedrijf ervan wordt beschuldigd derden toegang te hebben gegeven tot persoonsgegevens van gebruikers.

  • “Aanklagers verzoeken de rechtbank met respect om de schikking van 725 miljoen dollar voorwaardelijk goed te keuren”, luidt het door Reuters gepubliceerde document.
  • De voorgestelde schikking zou uitbetalingen aan Amerikaanse gebruikers van Facebook financieren die deelnamen aan de rechtszaak, in wat volgens de aanklagers de grootste Amerikaanse class-action privacyschikking ooit zou kunnen zijn. Eerder in augustus had Meta ingestemd met de schikking, maar er werden destijds geen financiële details bekendgemaakt. 
  • De uitspraak moet nog worden goedgekeurd door de rechtbank in San Francisco, waar de zaak is ingediend.
  • Een woordvoerder van Meta zei in een verklaring dat de schikking “in het belang van onze gemeenschap en aandeelhouders” is. Het bedrijf erkent de beschuldigingen desondanks niet.

De achtergrond: De rechtszaak kwam op gang in 2018, nadat journalisten onthulden dat Facebook de informatie van ruim 87 miljoen gebruikers ten onrechte had gedeeld met Cambridge Analytica. 

  • Dat was een inmiddels verdwenen adviesbureau, dat banden had met de verkiezingscampagne van voormalig president Donald Trump in 2016. Sinds het schandaal aan het licht kwam, is er veel kritiek op de rol van sociale netwerken bij verkiezingen.
  • Na de onthulling spande een groep Facebook-gebruikers in 2018 een collectieve rechtszaak aan tegen de socialmedia-gigant. 
  • De aanklagers beweerden dat Facebook “talrijke ‘derden’ zonder hun toestemming toegang hadden verleend tot hun Facebook-content en -informatie, en dat Facebook er niet in slaagde de toegang van derden tot en het gebruik van die informatie adequaat te controleren”, aldus het advocatenkantoor achter de rechtszaak.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.