De Belgische inflatie zwakt voor de tweede maand op rij af

De Belgische inflatie (op jaarbasis) bedraagt in december 10,35 procent, tegenover 10,63 procent in november. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Daarmee verliest de geldontwaarding voor de tweede maand op rij aan kracht. In oktober kwam het inflatiecijfer nog uit op 12,27 procent.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Centrale Bank (ECB) is deze zomer begonnen met de rente te verhogen om de torenhoge inflatie te temperen. Nu krijgen we de eerste signalen dat dat verstrakkende geldbeleid zijn vruchten begint af te werpen.

In het nieuws: De Belgische inflatie blijft met 10,35 procent bijzonder hoog, maar de piek lijkt wel achter ons te liggen. Op maandbasis zijn de consumentenprijzen deze maand zelfs gedaald met 0,16 procent.

  • De dubbelcijferige geldontwaarding is, zoals in de voorbije maanden, voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijzen. Zo is energie 32,88 procent duurder geworden in vergelijking met vorig jaar. In november was dat nog 36,07 procent. “Deze daling is een gevolg van het basispakket voor gas en elektriciteit en de daling van de brandstofprijzen”, verduidelijkt Statbel.
    • Voor elektriciteit bedraagt de inflatie momenteel 35,5 procent (op jaarbasis) ten opzichte van 41,9 procent vorige maand. Op maandbasis zijn de elektriciteitsprijzen afgezwakt met 3,7 procent.
    • De aardgasprijzen zijn gestegen met 73,1 procent, tegenover een prijsstijging van 64,3 procent vorige maand. Op maandbasis zijn die prijzen wel afgenomen met 3,5 procent.
  • Ook de voedselprijzen blijven hoge toppen scheren. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) bedraagt in december 14,53 procent.
  • De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 7,34 procent (op jaarbasis), tegenover 7,16 procent in november. “Dat is een gevolg van de toegenomen inflatie voor bewerkte voeding en diensten”, klinkt het.

Details: Vooral de inflatie van voornamelijk oliën, vis, zuivelproducten, brood en granen en vlees is de afgelopen maanden sterk gestegen. 

  • Zo bedraagt de inflatie voor oliën deze maand 29 procent.
  • Voor vis bedraagt de inflatie momenteel 14,4 procent.
  • De inflatie voor zuivelproducten bedraagt deze maand 22,6 procent.
  • Voor brood en granen bedraagt de inflatie deze maand 15,9 procent.
  • De inflatie van vlees bedraagt deze maand 12,9 procent.

Sommige producten worden ook goedkoper

Niet alles wordt duurder: Voor sommige producten moet je ook minder geld op tafel leggen dan een jaar geleden.

  • Smartphones zijn 11,2 procent goedkoper dan in december in 2021.
  • Voor televisietoestellen moet je 10,2 procent minder betalen dan vorig jaar.
  • Het prijskaartje van LPG is afgenomen met 6 procent.

Verstrakkend geldbeleid ECB

Zoom out: Vorige maand bleek ook al dat de inflatie in de eurozone aan het afzwakken is. Die bedroeg in november 10 procent (op jaarbasis), tegenover 10,6 procent in oktober. Intussen blijft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhogen.

  • Tijdens de laatste rentevergadering van dit jaar hebben de bestuursleden van de monetaire instelling beslist om de rente met 50 basispunten. Dat was een minder forse verhoging dan de voorgaande twee (75 basispunten).
  • Christine Lagarde, ECB-voorzitter, gaf tijdens een toelichting wel aan dat er nog meer forse renteverhogingen (lees: minstens 50 basispunten) zullen volgen. De inflatie blijft, ondanks de recente afzwakkingen, ver boven de doelstelling van de centrale bank liggen. Die streeft naar een geldontwaarding van 2 procent op de middellange termijn.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.