Een functionaris van de Qatarese regering heeft publiekelijk toegegeven dat er het aantal sterfgevallen onder werknemers die betrokken waren bij projecten die te maken hebben met WK voetbal “tussen de 400 en 500” ligt. Het is voor het eerst dat een Qatarese official over zo’n hoog aantal doden spreekt.
Qatarese official geeft toe dat er “400 à 500 doden” vielen tijdens voorbereiding WK
Waarom is dit belangrijk?
Ondanks heel wat onafhankelijke onderzoeken die spreken over honderden of zelfs duizenden doden, hield Qatar toe nu toe vol dat er hooguit enkele tientallen arbeiders stierven in de voorbereiding op het WK 2022.Officieel 40 doden
- Qatar spendeerde in de tien jaar voor het WK voetbal meer dan 200 miljard euro aan stadions, metrolijnen en andere infrastructuur die nodig was om het toernooi te kunnen organiseren.
- Dat maakt het WK 2022 met voorsprong het duurste wereldkampioenschap ooit. Het vorige record stond op naam van het WK 2014 in Brazilië met 15 miljard dollar (14,5 miljard euro).
- Volgens officiële documenten en rapporten van het Supreme Committee for Delivery and Legacy van Qatar stierven bij de bouw van die 8 stadions, 17 andere bouwwerken en heel wat infrastructuur 40 arbeiders.
- De Britse krant The Guardian kwam begin 2021 echter met een rapport dat het had over minstens 6.500 arbeidsmigranten die in de voorbereiding op het WK overleden zijn in Qatar. De organisator zelf heeft dat tot nu toe echter zelf altijd ontkend.
Inspanningen Qatar
- Hassan Al-Thawadi, de secretaris-generaal van Supreme Committee for Delivery and Legacy van Qatar, heeft in een interview met Piers Morgan nu echter toch een hoger aantal genoemd.
- “Wat is het eerlijke, realistische aantal arbeidsmigranten die volgens u in totaliteit stierven als gevolg van het werk dat ze deden voor het WK voetbal?”, vroeg de Britse journalist.
- “De schatting is rond de 400, tussen de 400 en 500. Ik heb het exacte aantal niet. Dat is iets wat nog moet besproken worden”, antwoordde Al-Thawadi daarop.
- Hij beklemtoonde daarna wel dat Qatar sindsdien heel wat inspanningen heeft gedaan om de werkomstandigheden voor arbeiders in het land te verbeteren. “Want elke dood is er één te veel.”