Equinor en Engie broeden op gigantisch waterstofproject in Gentse haven: “Kan baanbrekend zijn voor Vlaanderen”

Equinor en Engie broeden op gigantisch waterstofproject in Gentse haven: “Kan baanbrekend zijn voor Vlaanderen”
Irene Rummelhoff van Equinor, hier de hand schuddend van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) — foto: Getty

De Europese energiereuzen Equinor en Engie willen in het Gentse havengebied een enorme waterstoffabriek op poten zetten. De haalbaarheidsstudie van het project is succesvol afgerond, en als alles goed loopt zou ten laatste tegen 2029 met de productie kunnen gestart worden.

Waarom is dit belangrijk?

Waterstof geldt als grote belofte voor een duurzame toekomst. Maar momenteel is het overgrote deel van de H2-productie gebaseerd op fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Het resultaat daarvan wordt ‘grijze’ waterstof genoemd. Als het CO₂ dat bij de productie van de energiedrager vrijkomt, wordt afgevangen, heeft de energiesector het over ‘blauwe’ waterstof. Bij ‘groene’ waterstof, belangrijk voor het Europese klimaatplan, is echter de hele productieketen hernieuwbaar.

Het nieuws, in quotes: “In Gent kijken we samen met Engie (…) naar de ontwikkeling van een baanbrekend project van 1.000 megawatt (1 KW) om waterstof te maken van aardgas”, zegt Irene Rummelhoff, directielied van de Noorse gasreus Equinor, tegen de Belgische zakenkrant De Tijd. “Het is een groot industrieel project, dat baanbrekend kan zijn voor Vlaanderen.”

Gemiddelde kerncentrale

  • “Het gaat wellicht over een investering van 1 miljard euro”, klinkt het verder. “Het CO₂ zouden we dan afvangen en via een pijpleiding terugsturen naar Noorwegen, om het daar veilig op te bergen in poreuze rotsformaties in de Noordzeebodem.”
  • De Gentse waterstoffabriek zou dus een even groot vermogen hebben als de gemiddelde kerncentrale.
  • H2BE, zoals het project heet, moet jaarlijks uiteindelijk 8,4 terawattuur waterstof opleveren. “In een staalfabriek (zoals die van ArcelorMittal, red.) kunnen we daarmee de CO₂-impact met 2 tot 5 miljoen ton per jaar terugdringen”, betoogt Rummelhoff.

‘REPowerEU’

De tegenwerping: In haar in mei gepresenteerde ‘REPowerEU’-plan stelt de Europese Commissie zich ten doel tegen 2030 tien miljoen ton groene waterstof in Europa te produceren. Om groene waterstof gaat het in dit project, strikt genomen, niet. Misschien kan voor de erkenning als opstapje naar een duurzamer productie ook weer aan de EU-taxonomie worden gesleuteld.

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.