Wordt Oekraïne het eerste land met een marine-dronevloot?

Vrijdag kondigde Oekraïens president Volodymyr Zelensky aan een crowdfunding te starten, om daarmee de aankoop van honderd droneboten te financieren.

Waarom is dit belangrijk?

De oorlog in Oekraïne is de proeftuin voor moderne middelen van oorlogsvoering. Vooral drones speelden al een belangrijke rol, langs beide kanten van het front. Ook op zee schakelde Oekraïne al enkele droneboten in, die cruciaal zijn in de bestrijding van Russische marineschepen.

In het nieuws: Oekraïne wil het eerste land worden met een volwaardige dronevloot op zee. Het ontwikkelde zelf al enkele exemplaren, maar voor een echte vloot is veel geld nodig.

  • Kyiv aast op een vloot van wel 100 droneboten. President Volodymyr Zelensky zette United24 op poten, een initiatief dat geld moet inzamelen om te boten te kunnen aankopen. Elke boot kost 10 miljoen hryvnia, of omgerekend zo’n 260.000 euro.
  • “Sinds het begin van de invasie schoot Rusland al 4.500 raketten af. Een op de vijf wordt vanop zee afgeschoten”, staat te lezen op de website van de crowdfunding. President Zelensky voegde daar via Telegram aan toe: “We moeten onze wateren en vredevolle steden beschermen tegen Russische raketten die vanop schepen worden afgevuurd. Droneboten zullen ook helpen om de corridors voor graanschepen vrij te houden.”
  • Oekraïne moét wel vertrouwen op droneboten, een echte vloot heeft het niet meer. In 2014 werden heel wat schepen in beslag genomen door Rusland: ze lagen voor anker in de haven van Sebastopol op de Krim, dat toen geannexeerd werd door Rusland. Het vlaggenschip van de overblijvende Oekraïense vloot, het fregat Hetman Sahaidachny, werd op 4 maart 2022 door Oekraïne zelf gekelderd in Odessa, om te vermijden dat het in Russische handen zou vallen.

Onderliggend: Hoe werkt zo’n droneboot precies?

  • De droneboten zijn alles behalve complex: een relatief klein bootje, zo’n 5,5 meter lang, draagt een springlading in de punt. Ze worden vanop afstand naar hun doel geleid, en ontploffen als ze ergens tegenaan botsen. Zo kunnen ze heel wat schade berokkenen aan schepen.
  • Het systeem is op dat vlak vergelijkbaar met de Shahed-136-drones, door het regime in Iran aan Rusland geleverd. Deze vliegende ‘zelfmoorddrones’ worden vanop de grond afgeschoten richting hun doel, waar ze mee ontploffen met de springlading. Rusland zette ze de afgelopen weken in om burgerdoelen te raken in Oekraïense steden, maar ook om de energievoorziening van het belegerde land te raken.
  • Oekraïne zelf schakelde de droneboten (of USV’s, unmanned surface vessels) ook al in: bij de aanval op de marinebasis van Sebastopol op 29 oktober werden drones gebruikt, negen vliegende en zeven drijvende. De toestellen slaagden erin het vlaggenschip van de Zwarte-Zeevloot, het fregat Admiral Makarov, schade toe te brengen. Ook bij de explosie op de Krimbrug werd het gebruik van droneboten gezien als een van de pistes.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.