Duits minister van Financiën breekt lans voor digitale euro, al is invoering “geen uitgemaakte zaak”

Duits minister van Financiën breekt lans voor digitale euro, al is invoering “geen uitgemaakte zaak”
Christian Lindner — foto: Getty

Voor Christian Lindner (FDP; de Duitse liberalen) zou de digitale euro de Europese techsector de innovatieve boost geven waar deze al een tijdje op zit te wachten.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is in juni 2021 met het digitale euro-project begonnen, en is in oktober een twee jaar durende onderzoeksfase naar een digitale centrale bank-munt (CBDC) voor de detailhandel gestart. En als de minister van Financiën van de grootste Europese economie zich hierover uitspreekt, dan luisteren de markten.

De essentie: Volgens Lindner zou de invoering van een digitale euro, een munt die door de Europese Centrale Bank wordt beheerd en uitgegeven, technologische vooruitgang betekenen. “Digitaal geld kan ons dagelijks leven gemakkelijker maken en een groeimotor zijn voor de economie”, zo tweette hij. “Het is echter geen no-brainer.

  • Want een dergelijk project mag de privacy van de burgers niet in het gedrang brengen, klinkt het.

Te veel machtsconcentratie

Om dat bezwaar te duiden, wat meer context. Digitale munten van centrale banken (korter: CBDC’s) worden vaak gezien als het antwoord van het financiële establishment op de muntenhandel in de anarchistische cryptowereld. Maar eigenlijk hebben govcoins niet zoveel te maken met crypto.

  • Zo horen ze volgens de BIS (Bank for International Settlements), de koepel van de belangrijkste centrale banken wereldwijd, niet te werken met anonieme tokensystemen. De portefeuilles of zichtrekeningen met de digitale munten zijn best gekoppeld aan een digitale identiteit, vindt de BIS, om illegale activiteiten tegen te gaan. Dat zou een fundamenteel verschil zijn met anonieme cryptomunten als Bitcoin.
  • Dat zorgt er dus voor dat crypto- en privacy-voorvechters huiverachtig staan tegenover de invoering van CBDC’s. Eén enkel instituut dat de valuta en de portemonnees uitgeeft, alsook beschikt over ieders transactiegeschiedenis: dat is net iets te veel machtsconcentratie.

Maar: Lindner legt uit hoe het concreet moet werken.

  • “Ten eerste zal digitaal geld alleen algemeen aanvaard worden als aanvulling op of gelijkwaardige vervanging van bankbiljetten en munten als de privacy wordt beschermd. Persoons- en transactiegegevens bij alledaagse transacties mogen daarom niet worden opgeslagen.”
  • Volgens de Duitse liberaal wordt de digitale euro “een soort platform”. Met zo’n govcoin in de eurozone zullen volgens Lindner veel tech-start-ups hun potentieel ontplooien op een manier “die we vandaag niet eens kunnen overwegen.”

Witwassen

Verder: wat met contant geld?

  • “Er is geen sprake van het afschaffen van contant geld”, zo verduidelijkt Lindner. “Integendeel, wij werken eraan dat de geplande digitale euro op het gebied van privacy dezelfde eigenschappen heeft als de gedrukte en geslagen euro.”
  • Aan de mate van anonimiteit die contant geld biedt, zal de digitale euro echter nooit kunnen tippen. Dat stelde ook Olaf Sleijpen (directeur Monetaire Zaken bij de Nederlandse centrale bank) tegenover de Volkskrant: “Toezichthouders zullen op zijn minst basale zaken als witwassen willen voorkomen.”
  • Lindner wil wel degelijk de technologie inzetten om het witwassen van geld te bestrijden, “maar niet met een algemene verdenking over de hele linie”.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.