Oliegigant Shell betaalde geen belasting op overwinsten, ondanks recordcijfers

Shell, een van de grootste oliemaatschappijen in de wereld, boekte dit jaar al 30 miljard dollar winst. Toch betaalde het geen belasting op overwinsten en verwacht dat dit jaar ook niet te moeten doen.

Waarom is dit belangrijk?

In mei introduceerde de toenmalige Britse minister van Financiën, Rishi Sunak, die intussen premier is geworden, een belasting op overwinsten die energiebedrijven maken. Dat kwam nadat die recordwinsten boekten tijdens het tweede kwartaal. De belasting moest ervoor zorgen dat Britse gezinnen beschermd zouden worden tegen de torenhoge energieprijzen. 

De essentie: Shell heeft geen overwinstbelasting betaald omdat de Britse bedrijfsentiteit technisch gezien geen winst maakte. Dat kwam deels omdat het behoorlijk wat uitgaf om in de Noordzee te boren naar meer olie.

  • Shell zei bovendien dat het niet verwacht dat het in 2022 zal moeten betalen. Dat vertelde Sinead Gorman, hoofd van financiën bij het bedrijf, aan The Guardian.
  • Sunaks regeling introduceerde immers uitgebreide belastingsvoordelen voor investeringen in de oliewinning in de Noordzee. Voor elke pond die een maatschappij uitgaf om meer olie te ontginnen in de Noordzee, zou de belasting met 91 pence verlaagd worden.
  • De belasting is bovendien niet van toepassing op winsten gegenereerd uit de benzinestations. Evenmin de profijten uit de raffinage of het transport van olie en gas worden door de maatregel extra belast. Dat zijn allemaal gebieden waarin Shell woekerwinsten boekte dit jaar.
  • De overheid hoopte 5 miljard pond te genereren door de overwinstbelasting. Sommige analisten denken echter dat dit cijfer nooit gehaald zal worden, deels door de uitzonderingen die hierboven worden vermeld.
  • Oppositiepartij Labour heeft alvast gevraagd om de belasting te herzien. Ook de Trades Union Congress, een federatie die de meerderheid van de Britse vakbonden vertegenwoordigt, is geen fan van de bestaande maatregelen. Het beschreef de winsten van Shell als “obsceen”, meldt The Guardian.

Opgemerkt: Shell publiceerde donderdag de kwartaalresultaten.

  • Het bedrijf kon een gecorrigeerde winst van zo’n 9,5 miljard dollar optekenen tussen juli en september. Dat staat te lezen in een rapport dat donderdag door Shell werd gepubliceerd. Dat is een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar en meer dan wat analisten hadden verwacht.
  • Dat brengt de totale profijt voor dit jaar al op een slordige 30 miljard. Tijdens het tweede kwartaal boekte het een recordwinst van 11 miljard euro. Ook gedurende de eerste drie maanden van het jaar verdiende het conglomeraat 9 miljard.
  • Dat geld zal verder doorsijpelen naar de aandeelhouders. Shell kondigde aan dat het van plan is dividenden voor het vierde kwartaal te verhogen met 15 procent.
  • Ook zal het bedrijf weeral meer eigen aandelen terugkopen. Door dat te doen, stijgen de dividenden per aandeel. Dat komt omdat er minder in omloop zijn en de winst dus over minder aandeelhouders moet worden verdeeld. Meestal stijgt de waarde van de aandelen daardoor ook.

(bg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.