Waarom Russische gevechtsvliegtuigen blijven crashen in eigen steden

Waarom Russische gevechtsvliegtuigen blijven crashen in eigen steden
Een Russische Su-30 – Getty Images

Sinds de start van de invasie van Oekraïne verloor Rusland al 62 gevechtsvliegtuigen. Tien daarvan stortten neer boven Russisch grondgebied. Om welke vliegtuigen gaat het, en waarom storten ze neer?

Waarom is dit belangrijk?

Nu de oorlog acht maanden ver is, lijken de impact van de westerse sancties op Rusland zichtbaar te worden. Treinwagons en passagiersvliegtuigen kunnen niet langer worden onderhouden en worden op stal gehouden, en ook Ruslands oorlogsmaterieel krijgt rake klappen.

Op zaterdag 22 oktober gingen op sociale media beelden de ronde van een gevechtsvliegtuig, dat bijna loodrecht naar beneden stort en crasht op een residentieel gebouw. Achteraf werd vastgesteld dat het om een Russische Sukhoi Su-30 ging, een vliegtuig vergelijkbaar met de Amerikaanse F-15.

Elfde vliegtuig

Het vliegtuig boorde zich in de grond in de stad Irkoetsk, in het oosten van het land, tegen de grens met Mongolië. Bij de crash kwamen beide piloten om het leven. Ook zorgde het ongeluk ervoor dat 150 gezinnen tijdelijk zonder elektriciteit kwamen te zitten.

  • Het is sinds februari al het elfde Russische militaire vliegtuig dat neerstort boven Rusland. Op de dag van de invasie zelf stortte een Antonov An-26 transportvliegtuig neer. Op 24 juni, vier maanden later, stortte een tweede transportvliegtuig, een Iljoesjin Il-76, neer boven Ryazan.
  • Daarnaast sneuvelden negen gevechtsvliegtuigen: één Mig-31, drie Sukhoi Su-25’s, drie Sukhoi S-34’s en nu dus ook een Su-30. Opvallend is dat het voornamelijk dus om vliegtuigen van fabrikant Sukhoi gaat. Dit is de fabrikant die de meeste vliegtuigen levert aan Rusland.
De crash van de Su-30 in Irkoetsk (Bron: Twitter Special Kherson Cat)
  • De vorige crash vond plaats op 17 oktober, toen een Su-34 neerstorte boven Jejsk. Deze stad ligt op slechts zeventig kilometer van de Oekraïense stad Marioepol. Beide piloten konden hun schietstoel gebruiken, het vliegtuig crashte in een appartementsgebouw. Bij de crash vielen vijftien doden.

Westerse sancties

Hoewel weinig details bekend is over de crashes, lijkt het altijd te gaan om een technisch defect. Dit zou een gevolg kunnen zijn van de westerse sancties: een hoop onderdelen van de vliegtuigen, vooral de elektronische componenten, zijn afkomstig uit het Westen.

  • Door te weinig onderhoud, en vooral een gebrek aan wisselstukken voor versleten of bijna versleten onderdelen, wordt de kans een pak groter dat een gevechtsvliegtuig na het opstijgen een probleem krijgt.
  • De gecrashte vliegtuigen zijn zeker niet te oud om te vliegen: de Su-25 stamt uit 1981, en is daarmee zeven jaar jonger dan de eerste F-16’s. De Su-34 vloog voor het eerst in 1990 en wordt pas sinds 2014 ingezet in het Russische leger.
  • Deze vliegtuigen maken vaak gebruik van meer en complexere elektronica, die deels uit het Westen afkomstig is. Dit zou kunnen verklaren waarom de relatief moderne vliegtuigen zomaar neerstorten.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.