Britse LibDems: “Fracking zorgde in Lancashire voor dagelijkse aardbevingen”

Fracking heeft in de Britse regio Lancashire dagelijks voor aardbevingen gezorgd. Dat staat in een rapport dat de Liberal-Democrats (LibDems) hebben opgesteld om de problemen met fracking te beklemtonen. De Britse regering wil met fracking doorgaan, maar de oppositie hoopt voldoende muiters binnen de partij te kunnen vinden om het moratorium op fracking opnieuw in voege te laten treden.

Het project Preston New Road in Blackpool (Lancashire) van het bedrijf Cuadrilla Resources is tot nu tot de enige site in het Verenigd Koninkrijk waar fracking-activiteiten zijn ontplooid. Op het einde van het voorbije decennium was de ontginning in totaal een zestal maanden, gespreid over twee gescheiden periodes van drie maanden, operationeel.

Moratorium

In totaal heeft Cuadrilla op de site 182 werkdagen geregistreerd, maar daarbij zijn volgens het rapport van de LibDems in totaal ook 192 aardbevingen opgetekend. Uiteindelijk werd in het Verenigd Koninkrijk een moratorium op fracking ingevoerd, maar dat is door de nieuwe Britse regering opnieuw opgeheven. Hierdoor wordt het boren naar schaliegas in het Verenigd Koninkrijk opnieuw mogelijk.

Oppositiepartij Labour heeft rond de problematiek een parlementair debat afgedwongen. Volgens waarnemers zou hier voor de regerende Conservatieve Partij een belangrijk probleem kunnen worden gecreëerd.

Minstens veertig van de Conservatieve parlementsleden zouden zich immers tegen fracking hebben uitgesproken. Een aantal tegenstanders zouden in een brief aan Jacob Rees-Mogg, Brits minister van Handel en Energie, hun bezorgdheid over de winning van schaliegas hebben uitgedrukt.

“De melding van de aardbevingen maakt duidelijk dat de steun van de conservatieve regering voor fracking moet worden afgewezen”, betoogde Wera Hobhouse, klimaatspecialiste van de Liberale Democraten. “Men moet zich afvragen waarom de Britse regering zo geobsedeerd is door vuile, dure en controversiële fracking, terwijl hernieuwbare energiebronnen goedkoop, duurzaam en populair zijn.”

“Geld verspillen aan fracking op het Britse platteland voor duurder gas zal de energiezekerheid of de kosten van levensonderhoud niet helpen oplossen”, benadrukt Hobhouse. “De regering moet luisteren naar lokale gemeenschappen en stappen ondernemen om de energierekeningen daadwerkelijk te verlagen. Dit vraagt een grotere inzet op windenergie en zonnekracht. De Conservatieven zijn de enigen die dit streven blokkeren.”

Kiezers

Labour en de LibDems hopen dat de problematiek rond fracking hen kan helpen groepen twijfelende kiezers bij de Conservatieven weg te lokken. Rees-Mogg heeft al aangegeven niet over de opheffing van het moratorium op fracking te willen laten stemmen. Daarom heeft Labour aangezet een parlementair debat te eisen.

“De conservatieve parlementsleden hebben een eenvoudige keuze”, zei Ed Miliband, de schaduwsecretaris voor Klimaat bij Labour. “Ofwel breken ze de beloftes die ze aan hun kiezers hebben gedaan en staan ze toe dat de regering een dure en onveilige activiteit oplegt aan gemeenschappen die zich daartegen verzetten, ofwel kiezen ze definitief voor de ondersteuning van een verbod op fracking. Elke conservatief die tegen fracking is, moet nu het land boven de partij stellen.”

Vele locaties die voor fracking in aanmerking zouden kunnen komen, liggen in regio’s die nu politiek in conservatieve handen zijn, maar met een beperkte verschuiving van stemmen mogelijk naar de andere partijen zouden kunnen overhellen.

Hoewel Rees-Mogg duidelijk heeft gemaakt er niet aan te denken om het moratorium op fracking weer in te voeren, stelde hij recent wel dat olie en gas geleidelijk zullen moeten worden afgeschaft en in de toekomst voor duurzame energie plaats zullen moeten maken.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.