De exponentiële banengroei in de VS lijkt aan kracht in te boeten na de historisch agressieve renteverhogingen van de Fed in een poging de economie te vertragen. Toch kleurt Wall Street rood, want er zijn meer jobs bijgekomen dan beleggers hadden verwacht. Daardoor is nu duidelijk dat de Fed bijkomende renteverhogingen zal doorvoeren.
Beleggers reageren verontwaardigd op dalende banengroei in VS
Waarom is dit belangrijk?
Het Amerikaans banencijferrapport, oftewel non-farm payroll report (NFP), biedt inzicht in de stand van ‘s werelds grootste economie, en geeft een indicatie over het toekomstig rentebeleid van de Federal Reserve. Wanneer er meer jobs worden gecreëerd dan verwacht, zal de Fed traditiegetrouw op de rem staan om de economie te vertragen door de rente te verhogen. Op die manier tracht ze ook de inflatie binnen het vooropgestelde doel van 2 procent te behouden.De essentie
- De Fed probeert de vraag binnen de krappe arbeidsmarkt te beperken en de prijsdruk te verminderen door middel van agressieve renteverhogingen.
- De krappe arbeidsmarkt heeft bedrijven verplicht de lonen te verhogen
- Steeds meer werknemers gaan op zoek naar een job met een beter loon. Dat brengt de balans tussen vraag en aanbod verder uit elkaar.
De cijfers
- In september kwamen er 263.000 banen bij.
- De rentevoet komt dit jaar van bijna 0 tot een percentage van meer dan 3 procent.
- De werkloosheid daalde verder van 3,7 naar 3,5 procent.
- Het gemiddelde uurloon steeg in augustus weer met 0,3 procent, waarbij de jaarlijkse stijging verder zou kunnen oplopen tot 5 procent.
- De arbeidsparticipatie bedraagt nu 62,4 procent, hetzelfde niveau als voor de pandemie.
Wat nu?
- Volgens de prognoses van de Fed zal de werkloosheid volgend jaar verder oplopen tot 4,4 procent. De Fed verwacht dat niveau aan te houden tot 2025, vooraleer op lange termijn een daling van 4 procent zal worden ingezet.
- Omdat de loondruk en inflatie blijven aanhouden als gevolg van de overmatige geldcreatie tijdens de coronacrisis, overweegt de Fed in november een vierde opeenvolgende renteverhoging met 0,75 procentpunten.
Hoe reageren beleggers?
- Ondanks een dalend jobcijfer, kleurt Wall Street vandaag dus rood. Toekomstige renteverhogingen jagen beleggers schrik aan. Daardoor wordt vastrentende activa, zoals obligaties, lucratiever om in te beleggen. Gevolg: beleggers ruilen hun aandelen in voor die beleggingsproducten. Voorts worden de bedrijfschulden duurder als de rente stijgt, wat dan weer de winstmarges onder druk zet.
(ns)