Toekomst NewB op losse schroeven na mislukte kapitaalophaling

De coöperatieve bank NewB is er zoals verwacht niet in geslaagd om bij grote investeerders de vereiste 40 miljoen euro extra kapitaal op te halen. Dat was een eis van de Nationale Bank om de banklicentie te mogen behouden. Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. Een van de scenario’s is dat NewB verder gaat als coöperatie, maar dan niet meer als bank.

NewB, een bank waar circa 117.000 coöperanten in investeerden, liet de voorbije weken al uitschijnen dat er zich geen grote nieuwe kapitaalverschaffer aandiende, maar hoopte via een ultieme ledencampagne toch nog een partij over de streep te trekken. Daarbij werd onder meer gelonkt naar investeringsvehikels van regionale overheden (Wallonië en Brussel), maar voorlopig hapt niemand toe, zo maakte L’Echo als eerste bekend.

De Nationale Bank stelde 30 september als deadline om een kapitaalverhoging van 40 miljoen euro door te voeren, met als doel de financiële onderbouw van de (verlieslatende) coöperatieve bank te versterken. Nu die termijn verstreken is, lijkt een intrekking van de banklicentie – een vergunning waar NewB jarenlang voor gewerkt heeft – nu onvermijdelijk.

“Geld van klanten veilig”

NewB benadrukt dat het spaargeld van de circa 20.000 rekeninghouders-klanten veilig is en dat de bank niet failliet gaat.

Dat lage aantal klanten is al enkele jaren het zwakke punt van het bankproject. Het ligt ver onder het eigen streefcijfer van 100.000 klanten en duidt er ook op dat het overgrote deel van de 117.000 coöperanten gekozen heeft om geen klant te worden, tot ontgoocheling van de NewB-top. Het is onduidelijk hoeveel er voor de coöperanten zou overschieten mocht de vennootschap helemaal ontmanteld en opgedoekt worden.

De ethische bank is een project van middenveldorganisaties en ngo’s dat teruggaat tot 2011. Pas sinds het voorjaar van 2021 was NewB echte bankactiviteiten aan het ontwikkelen.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.