Bijna helft van Belgische bedrijfsfacturen niet op tijd betaald: sleuren zwakke bedrijven de sterke mee in hun val?

Bijna helft van Belgische bedrijfsfacturen niet op tijd betaald: sleuren zwakke bedrijven de sterke mee in hun val?
(Getty Images)

Steeds meer Belgische ondernemingen slagen er niet in om hun openstaande facturen op het afgesproken tijdstip te betalen, zo blijkt uit cijfers van bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet. Als die trend zich doorzet, dreigt een gevaarlijke domino op gang te komen, waarbij ook sterke bedrijven in de problemen komen omdat hun klanten niet betalen.

Het ging in het voorjaar van 2022 nog de goede kant op met de betaalstiptheid van de Belgische bedrijven, na de gitzwarte coronaperiode. Maar vanaf mei ziet Altares Dun & Bradstreet, die zich baseert op gegevens van ruim 200.000 bedrijven tot de maand augustus, weer een stelselmatige verslechtering.

In augustus werden maar 55,8 procent van de zakelijke facturen op tijd betaald, tegenover nog 62 procent begin dit jaar. Ruim 44 procent van de facturen blijft bij vervaldag dus onbetaald. “Wellicht is er een verband met de fors gestegen prijzen voor grondstoffen en energie”, zegt datawetenschapper Barry de Goeij van het informatiebedrijf in een gesprek met Business AM.

15 dagen te laat

Vooral horeca- en bouwbedrijven stelden hun betalingen uit. “De horecazaken waren in juli gemiddeld 13 dagen te laat en dat steeg in augustus meteen naar 15 dagen. Dat is toch een forse stijging in een maand tijd”, zegt De Goeij, die nog geen zicht heeft op de maand september.

Of de facturen uit geldnood dan wel om financieel-strategische redenen te laat betaald worden, laat hij in het midden. De data laten in elk geval zien dat het merendeel van de achterstallige facturen na een maand betaald zijn.

Het aandeel facturen dat meer dan drie maanden onbetaald blijft – de echte wanbetalers, dus – bleef in augustus vooralsnog beperkt tot 3,25 procent van de facturen. Als een bedrijf de onbetaalde facturen opstapelt, verhoogt dat uiteraard het risico op een faillissement.

Sneeuwbaleffect?

Er is geen reden tot paniek, want in volle coronacrisis was het betaalgedrag nog slechter, zo stipt De Goeij aan. Maar de alarmlichten knipperen wel.

“Zowel grote als kleine bedrijven willen hun buffer zo lang mogelijk behouden, wat betekent dat facturen op hun beurt te laat betaald worden. Of we afstevenen op een sneeuwbaleffect, zal afhangen van de regeringsmaatregelen op het vlak van energieprijzen en inflatiebestrijding.”

Tijdens de coronacrisis konden de steunmaatregelen van de overheden een faillissementengolf vermijden, en gingen er op een gegeven moment zelfs minder bedrijven dan gewoonlijk bankroet. Intussen zijn er wel aanwijzingen dat er met vertraging wel een golf aan faillissementen opdoemt.

België-Nederland

Een opvallende statistiek: in Nederland is van een slecht betaalbedrag nauwelijks sprake. Daar worden 88 procent van de zakelijke facturen op tijd betaald en wijst niets op een verzwakking.

De Goeij: “De Belgische bedrijven zijn structureel slechtere betalers dan de Nederlandse. Bij vorige crisissen hebben we bovendien gezien dat Nederlandse bedrijven in crisistijden niet slechter, maar stipter gaan betalen.”

(mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.