Werknemers die overschakelen naar een vierdaagse werkweek zouden gemiddeld 7,58 uur per nacht slapen. Dat is bijna een uur langer dan hun collega’s die vijf dagen per week werken.
Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door sociologen van het Boston College in de Amerikaanse staat Massachusetts. Juliet Schor, die het onderzoek leidde, vertelde aan Bloomberg dat zij en haar team 304 werknemers bij 16 bedrijven wereldwijd hebben ondervraagd over hun ervaring met een vierdaagse werkweek.
Die bedrijven doen allemaal mee aan testperiodes van zes maanden die worden georganiseerd door 4 Day Week Global, een ngo die het concept probeert te populariseren. Het idee begint de voorbije jaren wereldwijd sterk aan kracht te winnen. Ook de Belgische regering sloot in februari al een arbeidsdeal om een werkweek van vier dagen mogelijk te maken.
Slaaptekort verdwijnt
Uit de ondervraging blijkt nu dat werknemers bij die bedrijven hun nieuw gewonnen vrije tijd op een opvallende manier spenderen. Zij gebruiken maar liefst zeven van de acht uren die ze uitspaarden door niet te werken om slaap in te halen. Daardoor daalde het percentage van mensen met een slaaptekort, gedefinieerd als personen die gemiddeld minder dan zeven uur per nacht slapen, van 42,6 procent naar 14,5 procent.
Dat was zelfs voor Schor een verrassing. “Ik was niet verbaasd dat mensen wat meer slaap krijgen, maar ik was wel verbaasd over hoe robuust de veranderingen waren”, vertelde de socioloog aan Bloomberg.
“Slaap en werk concurreren”
Christopher Barnes, professor management aan de Michael G. Foster School of Business van de Universiteit van Washington, vertelde aan Bloomberg dat de resultaten niet verbazingwekkend zijn. “Slaap en werk concurreren met elkaar, en wanneer je slaap inruilt voor werk, is dat problematisch. Je offert je gezondheid op en krijgt slechte werkresultaten.”
Volgens Schor uit zich dat ook in de data. Werknemers die deelnamen aan de studie, rapporteerden een verbetering op een aantal vlakken, zoals de levenstevredenheid en het evenwicht tussen werk en privé. Volgens de onderzoekster zou dat best kunnen komen omdat mensen meer slapen.
(mah)