De inval van Rusland in Oekraïne en het daaruit voortvloeiende conflict, heeft de Russische defensie-industrie serieuze schade aangericht. Volgens deskundigen is de op één na grootste wapenleverancier ter wereld niet meer in staat om een groot deel van zijn wapens aan het buitenland te verkopen. Nu onderzoeken Amerikaanse functionarissen of de VS gebruik kan maken van de verzwakte Russische wapenindustrie.
“De sancties en exportcontroles die de VS en onze bondgenoten over de hele wereld aan Rusland hebben opgelegd, zullen langdurige gevolgen hebben voor de Russische industriële defensiebasis.” Dat zei coördinator defensiebeleid en wapenbeheersing van het Witte Huis Cara Abercrombie op dinsdag.
“Ik denk dat landen die tot nu toe op Russisch materieel vertrouwden, het heel moeilijk zullen krijgen om zelfs maar basisvoorraden aan te vullen. We moeten zorgen dat onze defensie-industrie klaarstaat en kijken waar mogelijkheden liggen om die landen te bedienen.”
Abercrombie zegt specifiek te kijken naar de NAVO-leden aan de oostelijke flank van Europa, die vaak nog gebruik maken van Russische materiaal.
Het conflict in Oekraïne lijkt momenteel een grote zegen te zijn voor de grote westerse defensie-aannemers, zegt Peter Bloom van de Universiteit van Essex. Het Amerikaanse Raytheon maakt bijvoorbeeld de stinger-raketten, naast de Javelin antitankraketten die het samen met Lockheed Martin heeft geleverd aan Oekraïne. De aandelen van beide Amerikaanse concerns zijn sinds de invasie met respectievelijk ongeveer 16 en 3 procent gestegen.
Snelle overgang
De VS is onderwijl in samenwerking met overige NAVO-leden begonnen met de leveringen van westers materiaal aan landen uit het voormalige Sovjetblok. De regering-Biden heeft daarnaast al een aantal inspanningen gedaan om de wapenverkoop te versnellen.
Zo heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie in augustus een speciaal team in het leven geroepen, om het verkoopproces van militair materiaal te stroomlijnen. Op deze manier hoopt het Witte Huis in te spelen op de opkomende behoeften van partnerlanden, zo valt te lezen op Breaking Defense.
Ook kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder deze maand plannen aan om 2,2 miljard dollar aan militaire financiering beschikbaar te stellen aan Oekraïne en 17 andere Europese landen, waaronder Albanië, Bulgarije, Estland, Griekenland, Litouwen, Polen en Roemenië. Met deze financiering kunnen de landen enkel wapens en uitrusting van Amerikaanse makelij kopen.
Op deze manier komen ze politiek dichterbij de VS te staan en worden ze ontdaan van oude Russische uitrusting. En ook de Amerikaanse wapenindustrie profiteert hiervan.
“Beste ter wereld”
Bill LaPlante, hoofd wapeninkoper van het Pentagon, zei dat meer “uitwisselbaarheid door interoperabiliteit” tussen bondgenoten een kans biedt, niet alleen economisch, maar ook geostrategisch.
“Zoals we in Oekraïne hebben gezien, zijn de wapens en uitrusting van de VS en hun bondgenoten de beste ter wereld. De verdere integratie van deze capaciteiten met steeds meer gemeenschappelijke normen voor munitie, software en andere onderdelen zal in de toekomst nog grotere voordelen opleveren.”
Deze week zal LaPlante in Brussel aanwezig zijn voor een bijeenkomst van wapenafnemers uit meer dan 50 landen.
Russische wapenindustrie
Het hoofd van de Russische wapenexport, Alexander Mikheyev, zei eerder dit jaar nog dat de inkomsten uit sector in 2022 zo’n 10,8 miljard dollar zullen bedragen. Dat is ongeveer 26 procent lager dan het voorgaande jaar.
Daarnaast merkte een niet bij naam genoemde NAVO-functionaris tegenover Defense News op dat Rusland serieuze tekorten aan wapens en munitie heeft. “Rusland wordt meer en meer gehinderd door sancties, omdat sommige onderdelen die zij nodig hebben voor hun wapensystemen afkomstig zijn van westerse industrieën.”
De functionaris haalde als voorbeeld aan dat het Kremlin nog maar met moeite vervangers voor kruisraketten en meer geavanceerde wapens kan produceren. Als reactie stelde de Russische Vladimir Poetin dat wapenproducenten de productie “zo snel mogelijk moeten opvoeren”.
(as)