De Moscow Exchange (MOEX), de grootste beurs van Rusland, zakte de voorbije dagen zienderogen. De index bereikte maandag het laagste punt sinds 2017 en verloor op een week tijd al meer dan 20 procent van zijn waarde.
Maandag alleen al werd een daling van meer dan 7 procent opgetekend en dook de MOEX bovendien onder de symbolische grens van 2.000 punten. Dat is meteen de eerste keer sinds de zomer van 2017. Begin september schommelde dat aantal nog rond de 2.500 en voor de oorlog werd in 2021 zelfs een piek van meer dan 4.000 bereikt.
De beurskeldering lijkt voornamelijk het gevolg van dictator Vladimir Poetins escalerende tactieken in Oekraïne en binnen Rusland zelf. Vorige week woensdag kondigde de despoot immers een gedeeltelijke militaire mobilisatie aan in het land, waarbij zo’n 300.000 reservetroepen worden opgeroepen om in Oekraïne te gaan vechten.
Die mobilisatie komt er terwijl Rusland schijnreferenda organiseert in een aantal veroverde gebieden. Het volk is in de bezette regio’s Kherson en Zaporizja aan het stemmen of de gebieden al dan niet een landsdeel worden van Rusland. Ook in de zelfuitgeroepen Volksrepublieken Donetsk en Loehansk gebeurt dat.
Bovendien kwamen de Russische financiële markten onder druk te staan door de aankondiging dat het land een exportbelasting van 3 biljoen roebel (53 miljard euro) zou willen invoeren om te compenseren voor een dreigend begrotingstekort.
Onwettelijke referenda
De referenda werden door de OVSE (de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), de organisatie die toeziet op het verloop van verkiezingen en referenda, al bestempeld als onwettelijk, maar dat verhindert het Kremlin niet om ze alsnog uit te voeren.
Door de veroverde gebieden als Russisch grondgebied te erkennen, hoopt Poetin ervoor te zorgen dat Oekraïne de gebieden niet kan heroveren. Het Kremlin zegt immers al sinds het begin van de oorlog dat aanvallen op Russisch grondgebied een escalatie zouden betekenen.
Woensdag zei de dictator nog dat het land alle middelen zou gebruiken om het grondgebied te verdedigen. Daarbij lijkt Poetin ook te dreigen met kernwapens, een dreiging die door het Westen ernstig genomen wordt.
(evb)