Klimaatplan Amerikaanse president Joe Biden versnelt verkoop elektrische wagens

Tegen eind dit decennium zal de verkoop van nieuwe wagens in de Verenigde Staten voor meer dan de helft uit elektrische voertuigen bestaan. Dit zal mee te danken zijn aan de stimulerende maatregelen die in de nieuwe klimaatplannen – ter waarde van 374 miljard dollar – van de Amerikaanse president Joe Biden zijn opgenomen. Dat staat in een rapport van analist Bloomberg New Energy Finance.

Die prikkels, waaronder een fiscale korting van maximaal 7.500 dollar bij de aankoop van een nieuwe elektrische wagen, zullen volgens Bloomberg wellicht het tempo van de transitie van de Amerikaanse autosector naar de elektrische aandrijving versnellen.

Eerder dit jaar werd nog gesuggereerd dat elektrische voertuigen in de Amerikaanse autoverkoop eind dit decennium een aandeel van 43 procent zouden hebben opgebouwd. Na de afkondiging van de Inflation Reduction Act (IRA) in augustus zijn de verwachtingen echter tot 52 procent opgelopen.

Milieudoelstellingen

Volgens de jongste prognose liggen de Verenigde Staten daarmee op schema om een ​​belangrijke milieudoelstelling van president Biden in te vullen. De president had immers vorig jaar te kennen gegeven dat elektrische voertuigen in de Amerikaanse autoverkoop eind dit decennium een aandeel van minstens 50 procent moesten halen.

Vorig jaar hadden elektrische voertuigen in de Amerikaanse autoverkoop een aandeel van minder dan 5 procent. Daarmee liepen de Verenigde Staten achter op het wereldwijde gemiddelde van bijna 9 procent. Tegenover de internationale marktleiders is de achterstand nog veel groter.

In China hebben elektrische wagens in de verkoop een aandeel van 24 procent. Noorwegen werd vorig jaar zelfs het eerste land in de wereld waar meer wagens met een elektrische motor werden verkocht dan auto’s met een verbrandingsmotor.

Volgens de nieuwe prognoses van Bloomberg zullen de Verenigde Staten over vier jaar het wereldwijde gemiddelde overtreffen. Dat is twee jaar vlugger dan eerdere voorspellingen hadden aangegeven.

Binnenlandse productie

Het rapport van Bloomberg gaf nog aan dat de drie autofabrikanten met de grootste geplande binnenlandse batterijproductie – Tesla, General Motors en Ford – het meest van de nieuwe wet zullen profiteren.

Op aandringen van Joe Manchin, een senator van de Democratische Partij uit West Virginia, beperkt de Inflation Reduction Act het volledige krediet van 7.500 dollar immers tot voertuigen die in Noord-Amerika zijn geassembleerd. Daarbij zijn ook aanvullende stimulansen voor de productie van batterijen in Noord-Amerika voorzien.

De analisten van Bloomberg beklemtonen wel dat de impact van de nieuwe maatregelen pas na verloop van enkele tijd merkbaar zullen zijn, onder meer omdat de autofabrikanten worstelen met de aanvoer van cruciale grondstoffen en de wetgeving rond de batterijproductie.

Die problemen zullen volgens de analisten naar verwachting echter met het verstrijken van de tijd afnemen. Er wordt aan toegevoegd dat deze evoluties ook een groter aantal modellen van elektrische wagens in betaalbare categorieën zullen brengen.

“In de loop van het eerste jaar zullen in de verkoopcijfers wellicht weinig sporen van de nieuwe maatregelen te vinden zijn”, betoogt Corey Cantor, analist elektrische auto’s bij Bloomberg. “Later dit decennium verwachten we echter niet alleen een lagere fiscale last op elektrische wagens, maar kan ook gerekend worden op een belastingvermindering voor de productie van batterijen.”

“Hierdoor zullen de aankoopkosten van elektrische wagens een sterke terugval kennen”, stipt Cantor nog aan.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.