Experts van Europol waarschuwen: binnen 4 jaar wordt 90 procent van alle online content gegenereerd door AI

Volgens een rapport dat werd gepubliceerd door Europol, het samenwerkingsverband tussen Europese politiediensten, zou tot wel 90 procent van alle online content in 2026 gegenereerd kunnen worden door kunstmatige intelligentie (AI). 

De benaming ‘deepfake’ bestaat nog maar sinds 2017 en duidt op een techniek die wordt gebruikt om menselijke beelden aan te passen of samen te stellen op basis van AI. De laatste jaren wordt de technologie steeds meer toegepast om video’s en afbeeldingen te genereren. AI wordt het ook steeds meer gebruikt om teksten te genereren, afbeelding te maken en zelfs om volledige nieuwsberichten te schrijven.

Hoewel de technologie vooral bedoeld is om mensen het leven gemakkelijker te maken, waarschuwt Europol nu dat online content die op deze manier wordt geproduceerd, ook risico’s met zich meebrengt: “De toename van synthetische media en verbeterde technologie heeft geleid tot mogelijkheden tot desinformatie”, staat er te lezen in het rapport. 

Geen vertrouwen meer in media

Maar dat is niet alles. Volgens Europol zullen deepfakes een ‘diepgaande’ impact hebben op de manier waarop mensen omgaan met autoriteitsfiguren en de media. Het vertrouwen in officiële feiten zou steeds meer worden ondermijnd, wat er volgens het rapport toe kan leiden dat burgers in de toekomst geen “gedeelde realiteit” meer zullen hebben.

Ook het risico op misdaad zal vergroten, meent Europol. Zo zou het makkelijker worden om mensen online te vernederen of lastig te vallen door gebruik te maken van deepfakes, maar ook fraude, afpersingen en andere zaken zouden door de technologie makkelijker kunnen worden gerealiseerd. 

Ten slotte waarschuwt Europol ervoor dat politiediensten kunnen worden misleid door gebruik te maken van dergelijke content. Het zegt ook dat video’s in scène kunnen worden gezet, waarin politiemensen worden afgebeeld die wandaden begaan. Zo zouden deepfakes kunnen worden gebruikt om het vertrouwen te laten afbrokkelen of zelfs om geweld tegenover de politie aan te sporen. 

Steeds moeilijker om na te gaan

Hoewel het momenteel nog doenbaar is om manueel na te gaan of een video al dan niet echt is, zal dat volgens Europol steeds moeilijker worden. Om die reden zouden nieuwe capaciteiten nodig zijn, zoals geautomatiseerde systemen die deepfakes kunnen opsporen. Voor rechtszaken zouden ook protocollen moeten worden opgesteld om te garanderen dat het bewijsmateriaal echt is. Ook vindt Europol dat bedrijven als Meta en Google meer moeten doen om dergelijke content aan banden te leggen.

(bg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.