Duitsland klopt voor het eerst sinds “onderhoud” Nord Stream 1 weer op de deur

Duitse kopers van Russisch aardgas hebben, voor het eerst sinds de stillegging van de cruciale pijpleiding Nord Stream 1, officiële aanvragen ingediend om terug aardgas te leveren.

Rusland stopte op 31 augustus met de levering van gas via Nord Stream 1, de grootste Russische gaspijpleiding naar Europa die tot 59,2 miljard kubieke meter gas per jaar vervoert. De verbinding, die via de Oostzee loopt, is cruciaal voor het energiegebruik van Duitsland. Rusland kondigde daarbij aan de stroming stop te zetten wegens “onderhoudswerken” die slechts “drie dagen” zouden duren.

De stopzetting duurt echter langer dan dat en verergerde Europa’s ergste energiecrisis ooit; brandstofprijzen gingen de lucht in en ook andere energieproducten werden alsmaar duurder. Duitsland, de grootste economie van de Europese Unie, sprak zelfs over een mogelijke rantsoenering van aardgas.

Schuld van het Westen

Moskou legt daarbij de schuld bij het Westen dat sinds de invasie van Oekraïne het land tal van sancties oplegde. Die sancties zouden ervoor zorgen dat cruciale onderhoudswerken worden belemmerd. Europa zegt dat dit een excuus is en Rusland zijn gas gebruikt als economisch wapen als reactie op de opgelegde sancties.

Vitaly Markelov, chief executive van Gazprom, zei daarbij dat het de toevoer niet kon hervatten totdat Siemens Energy de defecten had hersteld. Het energiebedrijf reageerde op het vingerwijzen en zei dat het de verstrekte uitleg van Gazprom niet kon vatten: “Onze beoordeling is dat de ons meegedeelde bevinding geen technische reden is om de activiteiten stop te zetten. Dergelijke lekken hebben gewoonlijk geen invloed op de werking van een turbine en kunnen ter plaatse worden gedicht”, voegde het bedrijf eraan toe.

Rusland heeft “niets te maken” met energiecrisis

De Russische dictator Vladimir Poetin zei afgelopen vrijdag dat Rusland niets te maken had met de Europese energiecrisis, maar zei wel dat als Europa meer gas wou, het de sancties zou moeten opheffen. De sancties belemmeren immers de opening van de nieuwe Nord Stream 2-pijpleiding, iets dat voor ergernis bij Poetin zorgt. Duitsland besliste eerder in februari – net voor de Russische invasie – de deal rond Nord Stream 2 af te blazen, wat mogelijk een van de aanleidingen zou kunnen zijn voor de pesterijen tegenover Duitsland.

Duitse kopers van gas vinden het stilaan welletjes geweest en hebben nu Rusland, voor het eerst sinds het zogezegde onderhoud, gevraagd de toevoer van gas te hervatten. Dat wil niet meteen zeggen dat er daadwerkelijk terug gas op komst is. Daarvoor is het wachten op reactie vanuit Russische hoek. Al gaan Duitse kopers er wel vanuit dat de toevoer vroeg of laat weer hervat zal worden. Zo zouden ze al opslagcapaciteit voorzien hebben dat via de Russische pijpleiding moet komen. Nord Stream gaf momenteel nog geen commentaar, meent Reuters.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.