Dat Queen Elizabeth II een populaire koningin is, zoveel raakt wel duidelijk na haar dood. De kist van de koningin, die op 8 september overleed op 96-jarige leeftijd, staat nu opgebaard in Westminster Hall, waar het publiek een laatste groet kan brengen aan de vorstin. Het Brits ministerie voor Digitalisering, Cultuur, Media en Sport vraagt nu echter niet meer aan te schuiven: de mensen achteraan in de rij kijken nu al op tegen een wachttijd van 24 uur.
Na de dood van Queen Elizabeth in Balmoral Castle in Schotland, werd Operation Unicorn in gang gezet. Dit omvat het hele protocol voor het Verenigd Koninkrijk tussen de dood van de regerende koning of koningin en de begrafenis.
The Queue
Als onderdeel van het protocol werd de kist van de koningin eerst vanuit het kasteel naar Edinburgh gebracht, en nadien met een C-17 transportvliegtuig van de Britse luchtmacht naar Londen gebracht. Op 14 september, afgelopen woensdag, werd de kist op een onderstel van een kanon geplaatst en in een ceremoniële stoet naar Westminster Hall, een deel van het paleis van Westminster, gebracht. In het paleis, dat ook plaats bied aan het Hoger- en Lagerhuis (vergelijkbaar met de Senaat en de Kamer van Volksvertegenwoordigers), kunnen Britten een laatste groet brengen aan hun vorst.
Om de wachtrij enigszins te structureren, werd een route uitgestippeld binnen Londen. De route loopt op de rechteroever van de Thames, vanaf Westminster Hall tot aan Southwark Park, in totaal wel 16 kilometer lang. Het Brits ministerie voor Digitalisering, Cultuur, Media en Sport, dat onder meer via YouTube een live tracker lanceerde om te kijken hoe lang de wachtrij is, roept Britten nu op niet meer aan te schuiven: mensen achteraan moeten minstens 24 uur aanschuiven, en de wachtrij is nu vol. Er werd zelfs al een tweede wachtrij geopend, voor mensen die aanschuiven om aan de eerste wachtrij te kunnen aanschuiven.
Niet in de kou
De wachtrij om de koningin te groeten heeft heel wat voeten in de aarde. Ook de weerdienst van BBC, die via Twitter de temperaturen op enkele belangrijke plaatsen meedeelt, heeft nu zelfs extra temperatuursvoorspelling toegevoegd voor “The Queue”. De wachtenden staan daar momenteel bij 7 graden Celsius aan te schuiven.
De wachtenden in de rij staan echter niet helemaal in de kou: de Britse overheid installeerde 500 openbare toiletten, waterkraantjes en eerstehulpposten. Overheidsgebouwen of musea die aan The Queue liggen openen hun faciliteiten voor de wachtenden. Ook voor eten wordt gezorgd: Feeding Britain, een liefdadigheidsinstelling die ondersteund wordt door Aartsbisschop van Canterbury Justin Welby (het hoofd van de anglicaanse kerk), deelt gratis pizza’s en warme dranken uit aan de mensen die wachten om hun Queen een laastste groet te brengen.