Dit jaar al meer snelheidsboetes uitgedeeld in België dan tijdens heel 2021

Tot nu toe zijn dit jaar al meer dan drie miljoen snelheidsboetes uitgeschreven in België. Dat is meteen meer dan tijdens het hele jaar voordien. Het cijfer zou nog kunnen stijgen, omdat steeds meer mensen worden aangenomen om boetes te verwerken.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) komt dat vooral omdat er meer personeel is aangenomen om verkeersboetes op te volgen. Boetes moeten immers verwerkt worden door een Gewestelijk Verwerkingscentrum, voordat ze kunnen worden opgestuurd. Er zijn de afgelopen twee jaar 35 nieuwe mensen aangeworven in die centra, waardoor meer boetes kunnen worden verwerkt.

Maar daar houdt het niet op, meent Verlinden. “Pas als niemand meer wordt betrapt, is onze missie volbracht”, klinkt het, zo blijkt uit berichtgeving van de VRT. Tegen het einde van 2022 moeten de Verwerkingscentra nog eens worden versterkt met 32 bijkomende werknemers. Daardoor zouden nog meer boetes kunnen worden uitgedeeld. 

Eind vorig jaar zei de minister nog dat ze verwachtte op 5 miljoen verkeersboetes per jaar uit te komen, nadat steeds meer trajectcontroles in ons land actief werden.

Niet alleen snelheidscontroles

Buiten snelheidscontroles, zegt Verlinden ook dat het tegengaan van alcohol-, drugs- en gsm-gebruik achter het stuur een prioriteit is. Zij zegt dat ook op die overtredingen streng gecontroleerd zal worden, met boetes als gevolg.

Dat kan de Belgische overheid een aardige duit opleveren, want niet alleen de hoeveelheid boetes stijgt, ook de kostprijs daarvan gaat omhoog. Bovendien worden sinds vorig jaar ook de administratieve kosten die bij een boete horen, aangerekend. Dat alleen al zou ieder jaar zo’n 43 miljoen euro aan bijkomende inkomsten genereren voor de Belgische staat.

Om die stijgende kosten te kunnen overbruggen, kondigde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) maandag aan dat verkeersboetes binnenkort in delen betaald zullen kunnen worden. Boetes zullen gespreid kunnen worden over een periode van tot wel zes maanden, zonder dat daar extra interest op moet betaald worden.

(bg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.