Timing is alles, ook in Jambon I

Timing is alles, ook in Jambon I
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) – foto: Frederic Sierakowski / Isopix

Komen er nu maatregelen, of komen ze niet? Deze week voerden de junior-partners in de Vlaamse coalitie van Jan Jambon (N-VA) de forcing, waarbij ze de minister-president dwongen om op het Voka-evenement toch sussend te vertellen “dat de maatregelen kwestie van dagen zijn, niet weken of maanden.”

Maar kijk. Vanmorgen nuanceerde zijn minister van Begroting, de N-VA’er Matthias Diepedaele, toch duidelijk die boodschap, op Radio 1: hij sprak van een proces op twee snelheden.

“Er zijn maatregelen die we de komende dagen kunnen nemen, die geen impact hebben op de begroting. Tegelijk moeten we die begroting ook in het oog houden, je lost de ene put niet op door een andere put te graven. We begrijpen de urgentie, maar we gaan die factuur niet aan onze kinderen geven.

aatregelen met begrotingsimpact moeten in dat kader, van de Septemberverklaring, besproken worden”, zo maakte die duidelijk.

Met andere woorden: een eigen voorstel van N-VA, om de indexering van de huren te gaan koppelen aan het feit of verhuurders de nodige inspanningen gedaan hebben op vlak van energiezuinigheid of groene energie, dat kan wel. Het kost de Vlaamse regering immers niets. Maar een groot pakket steunmaatregelen, met subsidies voor energie-intensieve bedrijven, waar cd&v-minister van Economie Jo Brouns op aanstuurt, dat kan niet.

Zo is de lopende discussie tussen “nu ingrijpen”, en “toch even wachten”, met Open Vld en cd&v enerzijds en N-VA anderzijds nog niet beslecht. Vermoedelijk blijven die eerste twee toch hameren op meer: de ‘natuurlijke achterban’ van N-VA, met ondermeer Voka en Unizo, loopt bloednerveus  over het uitblijven van aankondigingen vanuit het Martelarenplein.

Eén en ander heeft overigens ook te maken met het signaal dat Elio Di Rupo (PS) vanuit de Waalse regering gaf: daar is de kas leeg, en is er weinig appetijt om met grote steunpakket te komen voor de bedrijven. Het is eerder kijken naar het federale niveau, vanuit Namen, om “iets te doen”. “Daardoor kan de Vlaamse regering nu ook best even tactisch achteruit leunen”, zo is bij een minister te horen.

Overigens gaf Diependaele ook mee dat het bevriezen van de huurprijzen, een voorstel van Vooruit, niet op tafel ligt als maatregel: “Verhuurders zijn geen grootgrondbezitters in Vlaanderen, vaak hebben ze één huis geërfd of gekocht. Plus, we hebben een aanbodprobleem, er zijn tekorten aan huurwoningen. We moeten die markt niet net nog gaan ontmoedigen.”

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.