“Voor de hand liggende” vragen die er nooit kwamen: KPMG aangeklaagd voor 830 miljoen dollar door “catastrofale” audit van Chinese firma

Een fraudezaak van 400 miljoen dollar zou in de hand gewerkt zijn door de audit van een Chinees biotechbedrijf die uitgevoerd werd door KPMG.

Borelli Walsh, de in Hongkong vereffenaar van het in 2012 geïmplodeerde China Medical, beschuldigt een van de ‘Big Four’-auditors voor het deels veroorzaken van een gigantische boekhoudkundige fraude. Slecht auditwerk van KPMG zou het biotechbedrijf in 2007 en 2008 een nieuwe levenslijn gegeven hebben, werd maandag geopperd in het Hooggerechtshof van Hongkong.

KMPG zou destijds er niet in geslaagd zijn om “voor de hand liggende” vragen te stellen die de lopende fraude zouden ontmaskeren, meent de vereffenaar van China Medical. Hooggeplaatste managers van het bedrijf zouden zeker 400 miljoen dollar ontvreemd hebben. Zo zou er in 2006 een bedrag van zo’n 176 miljoen dollar neergeteld zijn voor een Chinees diagnostiekbedrijf dat maar 155.000 dollar waard zou zijn, meent de Borelli Walsh.

In 2017 werden de oprichter en chief financial officer van China Medical al aangeklaagd voor fraude in de VS. Deze personen verblijven echter in China en verschenen nooit in de Amerikaanse rechtbank.

De vereffenaar van China Medical vraagt zo’n 454 miljoen dollar van KPMG om te compenseren voor verduisterde contanten en dividenden die werden ingezet na de audit. Volgens een insider zou er ook sprake zijn van een rente van 376 miljoen dollar op deze claim, weet Financial Times. In totaal vraagt de vereffenaar dus een schadevergoeding van 830 miljoen dollar.

Marktmanipulatie

KPMG ontkent de aantijgingen. Volgens de auditor zouden de claims “ongegrond” zijn en “geen plausibel verband tussen de vermeende inbreuken van KPMG en de verliezen” aantonen. KPMG heeft dan ook een tegeneis ingediend waarin staat dat China Media “valse verklaringen” over zijn auditor aflegt.

De ‘Big Four’-auditors, waaronder ook PwC, Deloitte en EY, lagen al vaker onder het vergrootglas in verband met hun werk voor Chinese bedrijven. Vooral audits voor de grote Chinese vastgoedontwikkelaars, die nu kreunen onder enorme schuldenbergen, deden geregeld stof opwaaien. Amerikaanse shortsellers namen die bedrijven namelijk geregeld in het vizier, terwijl audits spraken over gezonde financiën, wat leidde tot beschuldigingen van marktmanipulatie.

Vorig jaar nog trof KPMG in Hongkong een schikking van 84 miljoen dollar nadat het bedrijf er niet in geslaagd was fraude vast te stellen bij het Chinese houtbedrijf China Forestry.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.