Energieschok: helft Vlamingen vreest in armoede te belanden

Bijna de helft van de Vlamingen (47 procent) heeft schrik om in de armoede te belanden door de oplopende inflatie. Dat blijkt uit de Grote Geldenquête van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws.

Dat uitzonderlijk hoge cijfer duidt erop dat ook gezinnen die doorgaans geen financiële problemen hebben zich grote zorgen maken om de koopkracht- en energiecrisis. Merkwaardig genoeg loopt het percentage bij de ondervraagden tussen 35 en 49 jaar zelfs op 56 procent. Die leeftijdscategorie telt veel werkenden en tweeverdieners, maar die gezinnen hebben vaak ook nog schoolgaande kinderen en hun huis af te betalen.

“Dat bijna de helft vreest om in armoede te belanden, is opvallend. Eigenlijk is het onzinnig, want dat zal niet gebeuren bij zo’n grote groep. Maar het verrast me niet, want mensen stellen de situatie vaak slechter voor dan ze is”, zegt Geert Langenus, macro-econoom bij de Nationale Bank, aan Het Laatste Nieuws.

Crisismanagement

De grote schrik voor armoede staat wellicht niet los van de huidige financiële situatie: één op de drie van circa duizend ondervraagde Vlamingen zegt maandelijks niet genoeg geld te zien binnenkomen om alle kosten te betalen. De torenhoge energiefactuur leidt tot crisismanagement: veel ondervraagden zijn van plan te bezuinigen in de gezinsuitgaven of extra inkomsten te zoeken via een bijbaantje.

Volgens de recentste overheidscijfers leeft “slechts” 8,5 procent van de inwoners in Vlaanderen onder de armoededrempel (minder dan 60 procent van het doorsnee inkomen). En in een gelijkaardige enquête uit 2019 verklaarde ongeveer een kwart van de Vlamingen zich arm of relatief arm te voelen.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.