De olieprijzen hebben de afgelopen maanden wat terrein moeten prijsgegeven. “Het risico op een recessie zit waarschijnlijk nog niet in de prijs verrekend. In dat geval kan de olieprijs met 30 à 40 procent zakken”, merkt Natasha Kaneva, analist bij de Amerikaanse zakenbank JPMorgan, op.
De olieprijzen hebben al een turbulente rit achter de rug. Kort na de oorlog in Oekraïne zaten zij op een recordkoers. De prijs van een vat WTI-olie (de Amerikaanse referentieprijs) en van een vat Brent-olie (de Europese referentieprijs) hadden in het voorjaar zelfs even de kaap van 120 dollar per vat gerond. Intussen schommelen de prijzen rond respectievelijk 90 en 95 dollar.
Kevan merkt in een analyse op dat het risico op een recessie nog niet in de prijzen zit verrekend. “Nochtans is die dreiging aan het toenemen”, voegt ze eraan toe. “Tijdens een economische krimp kunnen de olieprijzen met 30 à 40 procent dalen.”
Onder de grens van 100 dollar in 2023
Hoe dan ook verwacht de analist van JPMorgan geen forse prijsdalingen meer dit jaar. Ze gaat ervan uit dat de gemiddelde olieprijs tijdens de tweede helft van dit jaar zal uitkomen op 101 dollar per vat, wat dus iets hoger is dan de huidige prijzen. Kevan blikt ook vooruit op 2023. Volgens haar kan de prijs in dat jaar dalen tot 98 dollar.
Niet iedereen deelt de overtuiging dat de olieprijzen zullen stabiliseren of lichtjes zullen dalen. Yaw Yan Chong, directeur van Refinitiv Oil Research in Azië, zegt in een reactie tegenover CNBC meer opwaartse prijsontwikkelingen te zien. Yaw verwijst daarbij naar Saudi-Arabië, dat met het idee speelt om de productie te verlagen.
“Ik denk dat de naderende winter de belangrijkste aanjager van de olieprijzen zal zijn,” aldus Yaw. “Europa kampt nu al met een ontoereikende bevoorrading, wat nog zal verslechteren wanneer het volledige verbod op de invoer van Russische olie van kracht wordt.”
Beperkte impact westerse sancties
De Europese Unie zal vanaf december geen Russische olie meer via zee importeren. Ondertussen hebben tal van Europese landen de import van het zwarte goud al teruggeschroefd, maar een effect blijft momenteel uit.
Cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA) tonen namelijk aan dat de impact van de westerse sancties op de Russische olieproductie momenteel beperkt is. In zijn laatste maandelijkse olierapport zei het IEA dat die productie in juli 310.000 vaten per dag onder het niveau van voor de oorlog lag, terwijl de totale olie-export daalde met ongeveer 580.000 vaten per dag.
De export door Moskou van ruwe olie en olieproducten naar Europa, de VS, Japan en Korea is sinds de invasie in Oekraïne in februari met bijna 2,2 miljoen vaten per dag gedaald, maar Rusland kon meer uitvoeren naar andere landen, waaronder China en India.
(mah)