Je kan vanaf september aankloppen bij de Vlaamse overheid om geld te lenen voor een verbouwing. Via de zogenaamde Mijnverbouwlening kan je tot 60.000 euro lenen. Dat krediet zal (tijdelijk) gratis zijn.
Ministers Zuhal Demir (Energie) en Matthias Diependaele (Wonen) trekken deze legislatuur bijna 500 miljoen uit voor de Vlaamse Mijnverbouwlening. Bedoeling is om de mensen te helpen om hun woning energiezuiniger te maken. Dat is geen overbodige luxen tijdens een periode waarin de energieprijzen de pan uit rijzen. Zo heeft de Europese gasprijs (Nederlandse TTF Futures voor september) afgelopen weekend even de kaap van 340 euro per megawattuur gerond.
Voor wie is de Mijnverbouwlening?
- Woningeigenaars.
- Een alleenstaande mag niet meer verdienen dan 46.170 euro per jaar.
- Het maximumbedrag wordt opgetrokken tot 65.960 euro voor een alleenstaande met 1 persoon ten laste of koppel zonder persoon ten laste. Daar komt 3.700 euro bij per persoon extra ten laste.
- Particuliere verhuurders.
- Particulieren die een woning verwerven via erfenis of schenking. De Mijnverbouwlening vervangt op 1 september de Energielening+.
- Niet commerciële instellingen of coöperatieve vennootschappen.
- Verenigingen van mede-eigenaars
De Mijnverbouwlening kan overigens niet aangevraagd worden voor alle woningen. De woning moet minstens 15 jaar oud zijn als de lening wordt aangevraagd. Er gelden wel enkele uitzonderingen als je wilt lenen om te investeren in een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, een warmtepompboiler of zonnepanelen. In dat geval hanteert de overheid de volgende voorwaarden:
- De woning is voor 1 januari 2014 aangesloten op het elektriciteitsdistributienet
- Of de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is meer dan 5 jaar geleden verleend, de woning of het gebouw voldoet aan de op haar van toepassing zijnde EPB-eisen en de EPB-aangifte is ingediend binnen de decretaal voorziene termijn.
Voor nieuwe woningeigenaars bestaat het renteloos renovatiekrediet. Je kan zo’n lening afsluiten als je het pand binnen de vijf jaar grondig renoveert. Je komt overigens niet in aanmerking voor de Vlaamse lening als je al een renteloos renovatiekrediet of een Energielening+ hebt afgesloten.
Is de lening gratis?
In een eerste fase zal je tot 60.000 euro gratis kunnen lenen. De overheid kijkt naar de referentierente Euribor op 1 jaar om het prijskaartje van de lening te bepalen. Pas wanneer dat tarief de kaap van 3 procent rondt, zul je interesten moeten betalen. Vergeet niet dat je minstens 1.250 euro moet lenen. De looptijd van de lening bedraagt maximaal 25 jaar.
Kan je voor eender welke renovatie een Mijnverbouwlening aanvragen?
Op de site van de Vlaamse overheid vind je een overzicht van alle werken die in aanmerking komen voor een Mijnverbouwlening. Je kan zo’n krediet afsluiten voor onder meer een dakrenovatie, het plaatsen van een zonneboiler of warmtepomp en werken aan elektriciteit en sanitair. Het betreft eigenlijk alle categorieën van renovatiewerken die zijn opgenomen binnen de Mijn VerbouwPremie.
Hoe vraag ik zo’n lening aan?
Je kan de lening aanvragen tot 2026. Je doet dat door aan te kloppen bij een van de achttien Vlaamse energiehuizen. Je vindt hier een overzicht van waar je zo’n instantie kunt vinden. Opgelet: er kan slechts een Mijn Verbouwlening tegelijkertijd lopen op een onroerend goed.
(as)