Wat zouden we toch zijn zonder de vetbetaalde gouverneurs in dit land, de ‘primus inter pares’ van de overheidsambtenaren? Na hun sterrenrol in de aanpak van de coronacrisis (met onder meer voorstellen om warmtecamera’s aan zee te gebruiken op appartementen, of het aantal pizzadozen te tellen bij bestellingen, om mensen op te sporen) en af en toe ballonnetjes zoals een nieuwe zwembadtaks, is er nu Radio 2, als nieuw speerpunt in hun bestaan.
De openbare omroep kondigde deze week aan dat ze haar ochtendprogrammatie gaat omgooien voor Radio 2. In de plaats van aparte ochtendshows voor elke provincie komt er één ‘nationaal’ programma. Daarbij moet de meest creatieve geest van de VRT aan de slag gegaan zijn, want dat programma is een ochtendshow met zowaar Peter Van de Veire, kwestie van eens iets wild en vernieuwend te doen.
Hoe dan ook: het schrappen van die regionale content, leidde tot woeste reacties van de gouverneurs, die zich opwierpen als verdedigers van hun gouw, plus bijhorend, aangepast nieuws.
- “Ik durf het schandalig te noemen. (…) Vandaag is er opnieuw een stap gezet om meer afstand te creëren tussen Limburg en Brussel, en daar ben ik het absoluut niet mee eens”, zo reageerde Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) boos in zowat alle kranten. Hij opperde zelf het idee van een ‘boycot’: “Regionaal nieuws zorgt voor een goed gevoel bij de mensen, maar daar zijn ze bij VRT niet mee bezig. In Brussel zijn ze eerder bezorgd over hun grote sterren dan over de mening van de gewone mensen.”
- “West-Vlaanderen zit volgens mij niet te wachten op een zoveelste Peter Van de Veire-ochtendshow. Er moet op deze beslissing teruggekomen worden. Het kan niet anders. Het belang van zo’n regionaal ochtendblok is heel groot. Zij brengen het nieuws vanonder de kerktoren”, zo stelde Carl Decaluwé (cd&v) in Het Laatste Nieuws. Hij ging “zijn contacten” in Brussel aanspreken, met name minister van Media Benjamin Dalle (cd&v).
- Ook de onvermijdelijke Cathy Berx (cd&v) van Antwerpen is “bezorgd”, in Het Nieuwsblad, die alle gouverneurs dan maar belden. “De oproep van Lantmeeters is een uitgestoken hand om de beslissing te herzien, en wat luisteraars zo waarderen zo te laten”.
- Ook Jan Spooren (N-VA) van Vlaams-Brabant reageerde dan maar en noemde het regionaal nieuws “een maatschappelijke meerwaarde”, waarop zelfs Carina Van Cauter (Open Vld) een reactie gaf, in het Nieuwsblad: “Ik hoop dat men het belang van regionale betrokkenheid en nabijheid inziet.”
Minister Dalle sust ondertussen, en onderstreept dat de VRT hem verzekerd heeft dat het regionale karakter in de uitzendingen behouden blijft. Ingrijpen kan hij niet echt: het is niet zijn job om zich met programmatie te moeien.
En kijk, ook vanuit Limburg dook plots een andere N-VA’er op, om Lantmeeters de les te lezen: Frieda Brepoels. Die oudgediende van de Vlaams-nationalisten raakte zelf niet in het huis van de provinciegouverneur in Hasselt, maar werd wel voorzitter van de raad van bestuur van de VRT. En in die hoedanigheid deelde ze een mep uit. “Men maakt zich zorgen zonder te weten hoe het in elkaar zit”, zo sneerde ze, ook in de kranten, en vanmorgen nog eens op Radio 1. “Dit heeft niets met politiek te maken, maar alles met een veranderende mediaomgeving. Die houding van: ‘Raak niet aan onze provincie’, ik word daar eigenlijk boos van.”