Anonieme bronnen vertelden aan Reuters dat het oliekartel OPEC en bondgenoten de productiedoelstellingen in juli niet hebben behaald. Het verbond zou 2,9 miljoen vaten per dag minder hebben geproduceerd dan verwacht.
Dat terwijl het had beloofd de productie juist te zullen opschalen met 648.000 vaten per dag doorheen de maanden juli en augustus. Ook in juni haalde het oliekartel de doelstellingen niet: toen produceerde het 2,8 miljoen vaten per dag te weinig.
Het is alvast geen goed nieuws voor Europese landen, die sinds de inval van Oekraïne begonnen andere verkopers van olie te zoeken buiten Rusland. Hoewel Europa nog altijd sterk afhankelijk is van Russische olie, wil het daar vanaf december een embargo op invoeren. Om dat te kunnen doen, moet het echter compenseren door meer te kopen van onder andere OPEC.
Limieten bereikt?
Het kartel beloofde voor september echter de productie te verhogen met slechts 100.000 vaten per dag. Dat de productiedoelstellingen nu al niet worden gehaald, en dat de volgende beloofde verhoging relatief klein is, zou een teken kunnen zijn dat OPEC en bondgenoten aan hun limiet zitten qua productiecapaciteit.
Volgens Michele Della Vigna, een analist bij Goldman Sachs, zou het oliekartel de productie nog maximaal kunnen uitbreiden met ongeveer een miljoen extra vaten per dag. Dat vertelde Della Vigna enkele weken terug aan Business Insider. Het is de kleinste marge die OPEC hanteert in de voorbije 20 jaar.
Andere bronnen
Intussen zoeken westerse landen elders naar het zwarte goud. Behalve OPEC-landen als Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), kijkt Europa bijvoorbeeld ook naar bepaalde Afrikaanse landen als Namibië om de dorst naar olie te stillen.
De Verenigde Staten (VS) zoeken ook naar alternatieve bronnen op onverwachte plaatsen. Zo zou het land hopen om OPEC-lid Iran terug meer toegang te geven tot de wereldwijde markt, waardoor elke dag zo’n miljoen extra vaten zouden kunnen worden verkocht. Om dat te doen, zijn de VS nu druk in de weer te onderhandelen met het land, om de nucleaire deal uit 2015 terug tot leven te wekken. Toen stemde het land in om zijn nucleaire ambities te beperken, in ruil voor een verzwakking van internationale sancties.
Ex-president Donald Trump trok de VS in 2018 echter unilateraal terug uit de deal, omdat het “de slechtste deal ooit” zou zijn geweest. Daardoor heeft de wereld minder toegang tot Iraanse olie en is het land bovendien terug begonnen met het verrijken van uranium.
(kg)