Turkije heeft dit jaar al tweemaal zoveel olie gekocht van Rusland tegenover vorig jaar. Het land importeert dagelijks zo’n 200.000 vaten zwart goud uit het land, terwijl dat cijfer in 2021 tijdens diezelfde periode slechts 98.000 bedroeg.
Turkije vergezelt landen als India en China, die gebruikmaken van het feit dat Rusland andere afzetmarkten zoekt voor de belangrijke grondstof. Dat komt omdat het Westen steeds minder Russische energieproducten importeert, als gevolg van de invasie van Oekraïne. Dat blijkt uit berichtgeving van persbureau Reuters.
Door die verminderde export naar Europa kunnen andere landen nu Russische olie importeren aan scherp gereduceerde prijzen. Dat terwijl de prijs van olie, aardgas en steenkool recordhoogtes bereikt. Turkije heeft om die reden de import uit landen in het Midden-Oosten en de Noordzee afgebouwd, om de Russische import te verhogen.
Volgens het Internationale Energieagentschap (IEA) heeft dat er bovendien toe geleid dat de Russische productie van olie in 2022 het een stuk beter doet dan analisten aanvankelijk hadden verwacht. De productie zou zelfs zo goed als onveranderd zijn tegenover het jaar 2021. Het agentschap vermeldt wel dat het verwacht dat de productie zal verminderen nadat Europa een embargo invoert op Russische olie in december.
Nauwere banden
Het toont ook aan hoe de banden tussen Rusland en Turkije steeds hechter lijken te worden. Hoewel Turkije een lid is van de NAVO, heeft het in tegenstelling tot veel andere landen in het verbond geen sancties uitgevaardigd tegenover Rusland. Integendeel: in de voorbije maanden ontmoetten de twee leiders van de landen, Recep Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin, elkaar al twee keer. Daarbij kwamen zij overeen om de economische samenwerking te bevorderen.
Zo zouden ze in augustus tijdens een ontmoeting in het Russische Sotsji hebben afgesproken dat Turkije een deel van het Russische gas dat het importeert, vanaf nu zal betalen in roebels. Daardoor vrezen analisten dat het land Moskou zal helpen om westerse sancties te omzeilen.
Ook zei Erdogan na de ontmoeting dat Turkije mogelijk het Russische betalingssysteem Mir zou gaan gebruiken. Daardoor zouden Russen in het land met een kredietkaart kunnen betalen. Westerse maatschappijen als Visa en Mastercard hebben in Rusland hun activiteiten opgeschort, waardoor Russische toeristen ze niet langer kunnen gebruiken in Turkije. Turkije is de populairste vakantiebestemming voor Russen.
Energie en voertuigen
Ook op vlak van elektriciteit begint Turkije steeds meer afhankelijk te worden van Rusland. Naast de fossiele brandstoffen die het importeert, is in het zuiden van Turkije immers de eerste kerncentrale van het land in aanbouw. Opvallend: Rosatom, het Russische staatsagentschap voor kernenergie, is de voornaamste financier van het project en is ook verantwoordelijk voor de constructie en latere uitbating ervan.
Intussen exporteert Turkije zelf steeds meer naar Rusland. Zo zou het land de voorbije maanden steeds meer voertuigen naar het land verschepen. De Turkse minister van Transport, Adil Karaismailoglu, schepte daar vorige week zelfs openlijk over op. De Turkse export naar Rusland in het algemeen steeg ook naar het hoogste punt in acht jaar tijd.
Wat wel nog niet naar Rusland wordt geëxporteerd, zijn de beruchte Bayraktardrones die door Oekraïne worden gebruikt om de Russische invallers het leven zuur te maken. Baykar Technologies, de bouwheer van de oorlogsmachines, zei in augustus zelfs dat het een fabriek wil openen in Oekraïne. Opvallend: CTO Selçuk Bayraktar is de schoonzoon van de Turkse president. Erdogan zelf vertelde in juli nog dat het bedrijf geen plannen had om ooit drones te verkopen aan Rusland en zei zelfs dat de eigenaren het “ondenkbaar” vinden om met het land samen te werken.
(jvdh)