90 procent van alle Bitcoins bevindt zich in ‘sluimerende’ wallets. Wat betekent dit voor de koers van de cryptomunt?

Het aantal Bitcoins in inactieve wallets was nog nooit zo hoog als in augustus. Dat is vooral goed nieuws voor de koers van Bitcoin. Waarom?

Een schokkend cijfer waar beleggers van cryptomunt Bitcoin rekening mee moeten houden: zo’n 17,87 miljoen van de 19,12 miljoen Bitcoins die momenteel bestaan, zitten in wallets die voornamelijk inactief zijn. Dat blijkt uit gegevens van de ‘Dormant Bitcoin’-tracker van Bitinfocharts.

De tracker volgt Bitcoinaddressen die al zeker een jaar of langer geen uitgaande transacties hebben doorgevoerd. Ontvangen transacties worden dus niet meegeteld als een factor die van een wallet een ‘sluimerend’ adres maakt. Dit betekent dat de ‘Dormant’-tracker vooral een lijst van de grootste ‘hodlers’ van Bitcoin ter wereld is, ofwel beleggers die aan hun crypto vasthouden en wedden op woekerwinsten in de toekomst.

Het aantal wallets die enkel Bitcoin opslurpen en bijhouden, groeide doorheen de jaren gestaag mee met de voorraad van Bitcoin. Sinds eind 2020 is het aantal inactieve wallets echter exponentieel toegenomen. Dat is enkele maanden voor Bitcoin in april 2021 een historische bull run meemaakte, die de koers naar 63.000 dollar dreef nadat cryptobeurs Coinbase naar Wall Street trok.

Enorme brokken van Bitcoin in handen van enkele beleggers

De gegevens van Bitinfocharts illustreren hoeveel macht enkele van deze langetermijn-hodlers wel niet hebben over de voorraad van de cryptomunt. De grootste wallet die al meer dan 9 jaar geen Bitcoin meer uitgaf, bevat al bijna 80.000 Bitcoins, ofwel 1,7 miljard euro. Die hoeveelheid munten is gelijk aan maar liefst 0,4 procent van de totale voorraad Bitcoins die momenteel bestaat. Sterker nog: De eigenaar van de wallet heeft zijn koopwoede nog niet opgegeven en schafte op 12 augustus nog 430 volledige Bitcoins aan.

De top vijf van wallets die al meer dan 5 jaar geen Bitcoin meer uitgaven, bezitten samen 212.800 Bitcoins, ofwel 4,5 miljard euro. Dat is ongeveer 1,1 procent van alle Bitcoins die in omloop zijn.

Dit zijn nog maar de ‘inactieve wallets’ van hodlers die nog steeds Bitcoin aankopen. Satoshi Nakamoto, de mysterieuze computergoeroe en anonieme stichter van Bitcoin, zou maar liefst 1,1 miljoen Bitcoins gemijnd hebben. Die schatkist aan Bitcoin is vandaag zo’n 23,3 miljard euro waard. De cryptomunten van Satoshi zouden momenteel in wallets zitten die wel degelijk ‘sluimerend’ zijn en geen enkele activiteit meer zagen sinds zijn verdwijning eind april 2011.

Bullish of een teken van groeiende passiviteit?

Het feit dat zoveel Bitcoins in de wallets van langetermijnbeleggers zitten, is voornamelijk goed nieuws voor cryptobeleggers. De beschikbare voorraad op de digitale handelsbeurzen neemt voortdurend af, waardoor de schaarse cryptomunt nog zeldzamer wordt om te verkrijgen. Dit kan leidden tot forse koersstijgingen. Aan de andere kant kan de markt forse klappen krijgen indien enkele van deze vette cryptowalvissen besluiten om hun enorme voorraad van de hand te doen wanneer zij dit nodig achten. 

Ten slotte is er echter nog een andere reden waarom ‘sluimerende’ wallets toenemen. Beleggers kunnen over de jaren heen namelijk de private keys tot hun cryptowallets kwijtspelen door verschillende noodlottige redenen. Er zijn wellicht ook een reeks vroege Bitcoinbeleggers met gigantische portefeuilles die simpelweg zijn overleden in de laatste jaren en hun private keys nooit gedeeld hebben met iemand.

Hoeveel langetermijn-hodlers er dus echt zijn en hoeveel Bitcoin er nog in circulatie kan komen, valt onmogelijk te weten. Er wordt alvast aangenomen dat de 1,1 miljoen Bitcoins van Satoshi, ofwel 5,2 procent van de totale hoeveelheid Bitcoins die ooit zal bestaan, voor eeuwig uit circulatie zullen blijven.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.