Duitsland bereikte maandag een belangrijke mijlpaal: de gasvoorraad zou toen 75 procent van de capaciteit hebben bereikt, en dat twee weken sneller dan verwacht. Maar zelfs als het land zijn doel van 95 procent behaalt, zou dat mogelijk niet genoeg zijn om de winter door te komen.
Klaus Müller, voorzitter van de Bundesnetzagentur, de Duitse regelgever rond elektriciteit, gas, telecommunicatie, post en spoorwegen, zei dat een gasvoorraad van 95 procent genoeg zou zijn om het land slechts tweeënhalve maand lang te voorzien van stroom en verwarming.
Als Rusland zou besluiten om de gaskraan naar het land, die momenteel al slechts aan 20 procent van de capaciteit draait, toe te draaien, zou het land met andere woorden niet genoeg gas hebben tijdens de wintermaanden. Die kans is immers reëel: Rusland zou gas als drukkingsmiddel kunnen gebruiken, als vergelding voor de westerse sancties die het kreeg opgelegd na de invasie van Oekraïne.
Koude herfst
Duitsland heeft in de verleden weken al een aantal maatregelen genomen om de gasconsumptie terug te schroeven. Zo kondigde het land in juli aan een heffing op gas te willen invoeren en besloot het later die maand om openbare gebouwen ‘s nachts niet meer te belichten.
Toch dreigt dat nu niet genoeg te zijn, zei Müller dinsdag aan Bloomberg. “We zijn een beetje sneller dan vroeger op vlak van de voorraad aanvullen, maar het is geen teken dat we kunnen ontspannen”, zei de voorzitter.
Bovendien zou het risico op een koude herst ervoor kunnen zorgen dat het uitdagend zou zijn om het beoogde doel van 85 procent voor 1 oktober te behalen. Het doel om 95 procent te halen tegen 1 november zou volgens Müller zelfs “moeilijk te realiseren” zijn. “Ik kan niet beloven dat alle opslagfaciliteiten in Duitsland 95 procent vol zullen zijn in november. In het beste geval zal drie vierde dat doel bereiken.”
Prioriteiten
De Bundesnetzagentur zal nu onderzoeken hoe het ervoor kan zorgen dat essentiële industrieën prioriteit krijgen, moest er een gastekort ontstaan. Maar volgens Müller moet de industrie niet verwachten dat het agentschap een rangorde zal opmaken van bedrijven die als eerste geen gas meer zullen krijgen.
“We weten nog steeds niet hoe de crisis zich zal ontwikkelen. We kunnen niet met zekerheid zeggen dat sommige consumenten eerder zullen worden afgesneden dan andere,” zei Müller. “We zijn transparant, maar ik weet dat het geen bevredigend nieuws is.”
(fjc)