Bijna geen enkel land in de wereld lijkt te ontsnappen aan de immens hoge inflatie. Toch zijn er enkele gebieden waar de geldontwaarding binnen de perken blijft. In sommige landen dalen de prijzen zelfs.
Het leven in ons land is vorige maand 9,62 procent duurder geworden, volgens gegevens van Statbel, het Belgische statistiekenbureau. Dat is vergelijkbaar met het inflatiecijfer van juni (9,65 procent). Daarmee lijkt de geldontwaarding een piek te hebben bereikt. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de inflatie nog altijd hoge toppen scheert.
Ook elders in de wereld moeten de consumenten veel dieper in de buidel tasten voor allerhande diensten in producten. In sommige regio’s is de inflatie een veelvoud van de geldontwaarding in België. Denk bijvoorbeeld aan Turkije, waar het leven in juli bijna 80 procent duurder is geworden. Zimbabwe is op dit moment de inflatiekampioen, volgens gegevens van Trading Economics. Het inflatiecijfer in het Afrikaanse land kwam vorige maand uit op een verpletterende 257 procent.
Belangrijke kanttekening: Trading Economics werkt niet met geharmoniseerde inflatiecijfers. Dat betekent dat elk cijfer gebaseerd is op een korf met referentieproducten die is samengesteld door de landen zelf. Eurostat werkt bijvoorbeeld wel met zo’n geharmoniseerd cijfer, zodat we maandelijks een eerlijke vergelijking kunnen maken tussen de lidstaten van de eurozone. Volgens het Europese statistiekenbureau kwam het inflatiecijfer in ons land vorige maand uit op 10,4 procent.
Beperkte inflatie
Binnen de eurozone ontsnapt geen enkele lidstaat aan de torenhoge inflatie. Zo is het leven in de eurozone vorige maand 8,9 procent duurder geworden. Het laagste inflatiecijfer van de eurozone (volgens Eurostat) vinden we in Malta. Daar is de stijgende levensduurte vorige maand “beperkt” gebleven tot 6,1 procent.
Als we verder dan de monetaire unie kijken, merken we op de Liechtenstein het laagste inflatiecijfer van Europa heeft. De inwoners in de dwergstaat moeten gemiddeld 2,5 procent meer betalen voor hun aankopen in vergelijking met vorig jaar. Opgelet: het jongste inflatierapport dateert van april. Ook Zwitserland doet het vrij goed in vergelijking met de andere Europese landen. Het leven aldaar is in juli 3,4 procent duurder geworden.
Dalende prijzen
En wereldwijd? Uit de gegevens van Trading Economics blijkt dat in twee landen zelfs sprake is van deflatie. In Zuid-Soedan is het leven in april (wederom het meest recente inflatierapport) bijvoorbeeld 4,3 procent goedkoper geworden. Daarbij moeten we wel vermelden dat het land tot en met het najaar van 2021 te maken had met een immens hoge inflatie. Tussen 2008 en 2021 kwam de gemiddelde inflatie in het Afrikaanse land uit op 71,9 procent per jaar. In september 2016 werd een geldontwaarding van maar liefst 549,4 procent opgetekend. De centrale bank van Zuid-Soedan heeft overigens in januari, nadat de consumentenprijzen in november en december (2021) waren gezakt met respectievelijk 10,3 en 8,5 procent, de rente verlaagd van 15 naar 12 procent.
Ook in Benin dalen de prijzen. Zo was er in juni sprake van een deflatie met 2,6 procent. In mei zaten de prijzen nog heel lichtjes in de lift (0,5 procent). In tegenstelling tot Zuid-Soedan had Benin de afgelopen jaren niet af te rekenen met een fors gestegen levensduurte. Trading Economics spreekt van een gemiddelde inflatie van 2,14 procent tussen 2001 en 2022.
(lb)