Valletta
Shutterstock

5 niet te missen adresjes in Valletta, de hoofdstad van Malta

Inspiratie nodig voor een volgende citytrip? Valletta is een goed idee! We selecteerden alvast vijf must-sees in de stad.

1. Palazzo Prince d’Orange

Valletta - Palazzo Orange

Karaktervolle muren in natuursteen, hoge plafonds met sierdecoraties en originele stenen trappen … Elegant logeren in een authentieke Maltese setting doe je in het Palazzo Prince d’Orange, een gerenoveerd barok paleis pal in het historische centrum van Valletta.

Het 17de-eeuws gebouw staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en telt vijf luxueuze appartementen met een uniek stijl, van klassiek tot eigentijds. Op elk verdieping krijg je er enkele stijlvolle  gemeenschappelijke ruimtes bij, zoals de ‘piano nobile’ bibliotheek met een gezellige open haard en een dakterras met een fantastisch zicht op de historische haven. De ideale plek om van de zonsondergang over de Middellandse Zee te genieten.

Vanaf 108 euro per nacht. Meer info op www.palazzoprincemalta.com

2. Republic Street

Valletta - Republic Street
Isopix

In Republic Street, over een lengte van bijna één kilometer, kan je in Valletta winkelen tot je erbij neervalt, ook op zondagen. Het is de eerste straat die je tegenkomt als je de hoofdpoort van het stadscentrum door wandelt en bovendien is het er bijna volledig verkeersvrij, ideaal dus om doorheen te slenteren.

Onderweg kom je niet enkel winkels tegen, maar ook enkele belangrijke gebouwen van Valletta: het gerechtsgebouw, het Archeologisch Museum en de Koninklijke Opera.

Hou zeker ook halt op de twee mooie pleinen langs Republic Street: Great Siege Square en Palace Square genoemd naar het Grootmeesterspaleis, dat dienst doet als ontvangstruimte voor officiële ceremonies en als kantoor van de president van Malta. Het gebouw is deels open voor publiek. Geschiedenis en shopping in één straat!

3. Restaurant Rampila

Valletta - Rampila

In Valletta is restaurateur Marvic Zarb een begrip. De dame stampte al twee succesvolle restaurants uit de grond in de stad en een daarvan is Rampila, genesteld tegen – en zelfs gedeeltelijk middenin – de indrukwekkende vestigingsmuren van de oude stad.

Op de kaart van Rampila staan internationale, Mediterrane gerechten met een originele Maltese twist. Veel van de toppers zijn lekkers uit de zee, zoals zeevruchten, mosselen en octopus bijvoorbeeld. Vergeet niet te reserveren, want Rampila is een populaire stek onder zowel toeristen als locals.

Meer info op www.rampila.com.

4. De Upper Barrakka Gardens

Valletta - Upper Barraka Gardens
Isopix

Valletta ligt op een heuvel. Over de hele stad word je getrakteerd op schitterende vergezichten, maar voor het allermooiste panorama moet je in de Barrakka tuinen zijn, die 60 meter hoger liggen dan het stadscentrum.

De tuinen kijken als een natuurlijk balkon uit over de haven en de gefortificeerde ministad van Vittoriosa aan de overkant van de baai. Het is er bovendien gezellig wandelen in het groen en langs de vestingsmuren. Voor een extra romantisch zicht, kom eens terug na zonsondergang om de stad in duizenden lichtjes te zien baden. 

5. Het Nationaal Archeologisch Museum

Valletta - Nationaal Archeologisch Museum
Isopix

In 2018 is Valletta, samen met Leeuwarden in Friesland, culturele hoofdstad van Europa. De titel is vooral een erkenning van het goed bewaarde verleden van de vestingstad en dat verleden ontdek je in het National Archeologisch Museum aan Republic Street.

Het museum legt de 7.000 jaar oude geschiedenis van Malta bloot in opmerkelijke archeologische vondsten opgesteld in chronologische volgorde, maar je kan er net zo goed terecht voor exposities van moderne kunst, beeldhouwwerken en keramiek. Een van pronkstukjes van het museum is de Sleeping Lady of Slapende Dame van Malta, een beeldje van 12,5 cm van maar liefst 5.000 jaar oud!

Meer info op www.heritagemalta.org.