De grootste beursgang ooit, die van de Saoedische staatsoliemaatschappij Aramco, start woensdag. Saoedische staatsfondsen blijven aandelen bijkopen.
De beursgang wordt nu gewaardeerd op 1.700 miljard dollar, maar dat is niet genoeg voor de Saoedische overheid. Die had gerekend op minstens 2.000 miljard dollar en vroeg daarom staatsfondsen om meer aandelen te kopen. Dat schrijft het persbureau Bloomberg.
In totaal spendeert de regering 2,3 miljard dollar aan de beursgang. Dat staat in schril contrast met het plan om de economie van het land te diversifiëren en minder aangewezen te zijn op olie.
Weinig interesse
Door een gebrek aan interesse van buitenlandse investeerders, moesten de Saoedi’s wel actie ondernemen. Ze verlaagden hun ambitie om 5 procent van Aramco naar de beurs te brengen al naar 1,5 procent en staken er vooral zelf geld in. 13 procent van de aandelen ging naar overheidsvehikels en 37,5 procent naar Saoedische bedrijven.
Dat betekent dus dat Saoedi-Arabië 50 procent van de financiering voor zijn rekening neemt. De rest van de aandelen staat open voor buitenlandse investeerders.
Dure stad
De overheid wil de opbrengst gebruiken om de economie te diversifiëren. Minister van Financiën Mohammed Al Jadaan zei dinsdag aan Bloomberg dat het geld vooral zal gebruikt worden voor lokale investeringen om de binnenlandse economie een boost te geven. Er zou onder andere een plan zijn om een nieuwe, futuristische stad te bouwen met een kostprijs van maar liefst 500 miljard dollar.
Aramco verkocht al 3 miljard aandelen aan 32 riyal (8 euro) per aandeel en haalde daarmee 25,6 miljard dollar (23 miljard euro) op. Om 7.30 uur Belgische tijd start de beursgang op de Saoedische beurs, om 8.30 uur kennen we de eerste koers.