Uniper luidt alarmklok: lage waterstand Rijn kan energiecrisis in de hand werken

Het Duitse energiebedrijf Uniper SE heeft gewaarschuwd dat de elektriciteitscentrale Staudinger-5 mogelijk te kampen zal krijgen met een tekort aan steenkool. Dat komt omdat het waterniveau van de Rijn, die gebruikt wordt om grondstoffen aan de centrale te leveren, momenteel zeer laag staat.

Het waterniveau van de Rijn is door de aanhoudende droogte gezakt naar een gevaarlijk laag punt. Als het waterpeil nog meer daalt, zal het onmogelijk worden voor vrachtschepen om goederen te vervoeren langs de passage bij het Duitse Kaub, een belangrijk tussenstation voor het vervoer van goederen. 

Dat zou de nakende economische crisis nog verder kunnen verergeren. Er worden jaarlijks immers honderden miljoenen tonnen vracht vervoerd via de rivier. De vorige keer dat de Rijn zo laag zakte, in 2018, was de impact zo groot dat de economie van Duitsland tijdens het vierde kwartaal 0,4 procent minder groei kon optekenen, volgens analisten bij JPMorgan.

Steenkoolcentrale

Maar de kostprijs zou deze keer wel eens hoger kunnen uitvallen: behalve om goederen te leveren, wordt de rivier gebruikt om cruciale steenkool te leveren aan Staudinger-5, een kolencentrale die meer dan 500 megawatt (MW) aan capaciteit voorziet.

Uniper, dat de centrale uitbaat, zegt dat er maar beperkte hoeveelheden steenkool voorradig zijn. De toevoer via de Main, een aftakking van de Rijn, zou de enige manier zijn om die voorraad aan te vullen. Het bedrijf waarschuwt dat de output van de centrale om die reden wel eens zou kunnen dalen. 

Daardoor zou de energievoorziening van Duitsland nog een klap kunnen krijgen. Dat terwijl Europa worstelt met een energiecrisis, nadat Rusland besloot om de levering van gas in juli fors in te perken, als vergelding tegen de vele sancties die het opgelegd kreeg na de invasie van Oekraïne. 

Koude winter

Uniper zei in een mededeling dat het verwacht dat de problemen kunnen aanhouden tot september. Dat is alvast geen goed nieuws: Europa bereidt zich nu al voor op de koude maanden door de gasvoorraden aan te vullen en door beperkingen op het energieverbruik op te leggen. Een grote kolencentrale die minder energie produceert, kan die situatie enkel doen verergeren. 

Maar niet enkel Duitsland kreunt onder de aanhoudende zomerse temperaturen. In Frankrijk werd bijvoorbeeld de energieproductie van de kerncentrales aangetast, nadat het rivierwater dat in de koeltorens wordt gebruikt opwarmde door het aanhoudende warme weer.

Ook zouden aanhoudende onderhoudswerken een impact hebben op de Franse productie van kernenergie. In totaal zouden de helft van de 56 kernreactoren momenteel geen energie produceren. Électricité de France (EDF), de energiereus die onlangs nog werd genationaliseerd, gaf aan dat de productie dit jaar tot zijn laagste punt in 30 jaar zou kunnen zakken.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.