Rusland draait nu ook gaskraan naar Letland dicht

Het Russische staatsbedrijf Gazprom heeft aangekondigd nu ook de aardgasstromen naar de Baltische staat Letland te hebben stilgelegd. Op het nieuws sprong de Nederlandse referentieprijs voor aardgas vandaag ongeveer 6 procent hoger.

Er is er weer eentje van het Russische gas afgesneden. Gazprom zei in het weekend dat het nu ook de leveringen aan EU- en NAVO-lid Letland had stopgezet, meldt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal.

Roebels

De Russische gasgigant zou genoodzaakt zijn dit te doen wegens een “overtreding van de voorwaarden voor de gasonttrekking”; verder werd niet uitgeweid. Het Letse energiebedrijf Latvijas Gāze wierp echter enig licht op de situatie: het meldde dat het in euro’s betaalt voor Russisch gas en niet in Russische roebels, zoals Russisch dictator Vladimir Poetin en Gazprom hadden geëist.

Sinds Rusland buurland Oekraïne is binnengevallen, heeft het Poetin-regime de gaskraan naar bedrijven in Polen, Bulgarije en Denemarken volledig dichtgedraaid, terwijl het de gasleveringen naar Duitsland via de Nord Stream 1-pijpleiding sterk heeft ingeperkt.

Ook onze noorderburen ondervonden overigens last van de nieuwe regels (lees: Poetins eis) om roebels neer te tellen voor de gasleveringen. De Nederlandse groothandelaar GasTerra weigerde dit, dus werden ook de gasstromen naar dit bedrijf door Gazprom stilgelegd.

Europese energiecrisis

Letland is historisch gezien volledig afhankelijk van Russisch gas. Maar na de inval van Rusland in Oekraïne had de Baltische staat gezegd tegen het begin van 2023 alternatieve energiebronnen te zullen vinden.

Andere EU-landen hebben geprobeerd om hun vraag naar gas terug te dringen, terwijl zij zich voorbereiden op een mogelijke volledige stopzetting van de Russische leveringen.

“Kwaad naar erger”

In een vandaag gepubliceerde nota zeiden analisten van Bank of America dat de Europese gascrisis nog erger wordt nu de wintervoorraden op zouden kunnen raken. “De Europese gassituatie gaat in de afgelopen maand snel van ons ‘kwaad’ naar ons ‘erger’-scenario”, klonk het in de nota, waaruit wordt geciteerd door de zakensite Business Insider.

“In het geval van een volledige afsluiting van de gastoevoer, zal de EU keuzes moeten maken en haar aardgasverbruik met 30 procent verminderen”, zei eerder Fatih Birol, hoofd van het Internationaal Energieagentschap, in een gesprek met Bloomberg.

Meer