Pelosi lijkt controversiële bezoek aan Taiwan dan toch over te slaan

De Amerikaanse politica Nancy Pelosi zal wellicht niet afzakken naar Taiwan. Geruchten over zo’n bezoek aan de democratische eilandnatie leidde al tot enige verhoogde militaire spanning in de regio.

Er gingen eind juli geruchten de ronde dat Nancy Pelosi, de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de eilandnatie Taiwan zou bezoeken. Een officieel bezoek van een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris aan Taiwan zou voor China onaanvaardbaar geweest zijn. Chinees president Xi Jinping liet aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden weten dat acties zoals deze het equivalent van “met vuur spelen” zou zijn.

Hoewel Pelosi de geruchten nooit bevestigde, is zij een uitgesproken voorstander van Taiwan; een in de praktijk onafhankelijk land dat opgeëist wordt door de Volksrepubliek China en behandeld wordt als een paria in de internationale gemeenschap ondanks zijn democratisch bestuurssysteem.

Bloomberg kwam er zondag echter achter dat Pelosi volgens een officieel bericht maar vier landen zou bezoeken tijdens haar reis door Azië: Singapore, Japan, Maleisië en Zuid-Korea. Er zou geen enkele vermelding van Taiwan te vinden zijn in haar plannen. 

“Taiwan-crisis gebeurt alleen op Twitter”

Haar mogelijk bezoek aan Taiwan leidde tot wilde speculatie online over hoe zowel China als de VS daarop zouden reageren. Experts hekelden echter het gebrek aan berichtgeving over het standpunt van de Taiwanezen zelf en menen dat nieuwssites te gretig schrijven over een mogelijk militair conflict, zonder concreet bewijs. “De vierde Straat van Taiwan-crisis gebeurt blijkbaar alleen op Twitter”, merkte politicoloog en Taiwan-expert Lev Nachman droogjes op.

Hoewel Pelosi Taiwan wellicht toch niet zal bezoeken, leidden de geruchten wel tot realistische militaire gevolgen in de regio. China hield zaterdag militaire oefeningen in de Straat van Taiwan langs de kustlijn van Fujian; de Chinese provincie die het dichtst bij Taiwan ligt.

Taiwanees luchtruim vaker binnendringen

Taiwanees journalist Brian Hioe roept op om realistisch (en sceptisch) te blijven over mogelijk militair conflict in de regio. Hioe meent echter wel dat China mogelijk het Taiwanese luchtruim vaker en baldadiger kan binnendringen in de toekomst. Dat was de afgelopen jaren een populaire Chinese tactiek om Taiwan te intimideren.

“China zou kunnen reageren met luchtaanvallen op de ADIZ (luchtverdedigingsidentificatiezone, red.) van Taiwan, maar die ligt ver van Taiwan zelf af. China heeft het aantal luchtaanvallen nog niet verder opgevoerd dan wat normaal is, wat doet vermoeden dat het dit als een reactie voorbehoudt. We zouden wel nieuwe records kunnen zien (voor het aantal indringingen)”, besluit de journalist op Twitter.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.