Op 5 september weten de Britten wie de nieuwe leider van de Conservatieve partij wordt, en daarmee meteen ook het premierschap overneemt van Boris Johnson. Het gaat nu tussen twee kandidaten, Rishi Sunak en Liz Truss. We kennen al een paar van hun standpunten, maar wat is hun visie op crypto eigenlijk? Hun opvattingen over digitale activa kunnen mee het financiële beleid bepalen, en zijn dus niet onbelangrijk.
Sunak, eerder minister van Financiën in de regering-BoJo, en Liz Truss, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, hebben beiden eerder pro-crypto-standpunten verkondigd, schrijft de cryptonieuwssite Cointelegraph.
Sunak: NFT’s en CBDC’s om gelijke tred te houden met de innovatie
Zo heeft Sunak, tijdens het bewind van BoJo, gevraagd aan de Royal Mint, het Britse munthuis dat het exclusieve muntrecht heeft voor de Britse staat, om een non-fungibele token (NFT) te creëren. Dit kaderde in plannen om van het Verenigd Koninkrijk een wereldwijde cryptohub te maken.
- Eerder zei hij dat de Britse regering prioriteit moest geven aan financiële technologie, waaronder digitale munten van de centrale bank (CBDC’s) en stablecoins, opdat het land gelijke tred houdt met de wereldwijde innovatie.
- Hij stond ook achter veel voorstellen tot hervorming van de financiële diensten, waarbij de adoptie van cryptomunten en stablecoins bevorderd werd.
Truss: “Schaf regelgeving af”
Truss, die vanaf 2021 minister van Buitenlandse Zaken, Gemenebestzaken en Ontwikkelingssamenwerking was en sinds 2019 onder drie premiers heeft gediend, zond in 2018 al de onderstaande pro-crypto-tweet de wereld in.
- “Wij moeten #cryptocurrencies verwelkomen op een manier die hun potentieel niet inperkt. Bevrijd vrijhandelszones door regelgeving die de welvaart beperkt, af te schaffen”, klonk het in de tweet.
- Truss modelleert zich in haar campagne naar wijlen Tory-lieveling Margaret Thatcher; daarom zal ze wellicht nog steeds niet zo happig zijn op regeltjes voor (digitale) financiële markten.
- In haar rol als Secretary of State for International Trade kwam de politica in 2020 met een pakket maatregelen voor Britse fintechfirma’s. De maatregelen, deel van een digitale strategie, moesten innovatie stimuleren, en het aantrekken van buitenlandse investeringen vergemakkelijken.
Stablecoins
Hoewel het vertrek van Johnson nakend is, is het Britse (financiële) beleid niet on hold gezet. Zo heeft Nadhim Zahawi, die Sunak verving als minister van Financiën, op 20 juli een Financial Services and Markets Bill ingediend; een wetsvoorstel dat een regelgevend kader voor stablecoins bevat.
Eerder had de ineenstorting van Terra, een algoritmische stablecoin die ontworpen was om de waarde van 1 dollar te volgen zonder de rugdekking van cashreserves, de bezorgdheid van regelgevers wereldwijd over de ondoorzichtigheid en de potentiële kwetsbaarheid van deze markt vergroot. De Britse regering ging daarom na of een nieuw wettelijk kader nodig is om het risico te verminderen voor beleggers die grote stablecoins aanhouden.
Daarnaast heeft het ‘Treasury Committee’ van het House of Commons – het Britse Lagerhuis – een onderzoek op touw gezet naar cryptomunten, waarbij de rol ervan in het VK aan een nadere blik wordt onderworpen.
(fjc)