Kunnen de Olympische Spelen van Macron opboksen tegen de nakende economische crisis?

Kunnen de Olympische Spelen van Macron opboksen tegen de nakende economische crisis?
De Olympische Zomerspelen gaan duurder worden dan verwacht. (JEAN-PAUL PELISSIER/POOL/AFP via Getty Images)

Analisten zijn bang dat de kosten van de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs hoger zullen oplopen dan momenteel wordt verwacht. Het budget is al eens verhoogd, van 6,8 miljard euro naar 8,3 miljard euro.

De Olympische Zomerspelen gaan pas in 2024 van start. Toch beginnen analisten zich zorgen te maken over de toenemende kostprijs ervan. Frankrijk wil immers garanties bieden dat het evenement zo veilig mogelijk zal verlopen, en ook het prijskaartje voor materialen en de bouw van stadia zou hoger zijn dan aanvankelijk werd gedacht. 

Dat zou er zelfs voor kunnen zorgen dat het budget van 8,3 miljard euro niet zal volstaan. Volgens Jean-Pascal Gayant, een Franse sporteconoom, zou dat kunnen oplopen tot maar liefst 10 miljard euro. “Initiële budgetten voor de Olympische Spelen zijn bijna nooit oprecht, en ze worden systematisch overschreden”, vertelt de econoom aan Bloomberg.

Veiligheid voorop

Dat de uitgaven kunnen oplopen, zou niet moeten verbazen. De Franse overheid wil 11.000 politieagenten per dag inzetten om ervoor te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Daarbovenop komen maar liefst 25.000 veiligheidsagenten. 

Op die manier wil het land verzekeren dat taferelen zoals in mei, toen de finale van de UEFA Champions League op chaos uitdraaide, vermeden kunnen worden. Tijdens die voetbalmatch kampte het stadion Stade de France met een stormloop aan fans die niet naar binnen konden. Uiteindelijk draaide dat uit tot gewelddadige taferelen, waarbij voetbalfans door de politie met traangas werden bestookt.

Inflatie kan budget verder doen ontsporen

Maar niet enkel het veiligheidsbudget ligt hoog. Door de toenemende inflatie zouden ook de kosten voor de bouwwerken stevig kunnen oplopen. Hoewel Frankrijk het beter doet dan de meeste Europese landen met een inflatie van ‘slechts’ 6,5 procent, zal de impact daarvan nog altijd merkbaar zijn.

Ook de materiaalkosten nemen toe: de toeleverketen voor ruwe materialen kampt sinds de coronapandemie begon immers met serieuze beperkingen. Daarbovenop komt de gestegen prijs van brandstof, die het totale prijskaartje nog verder zal doen stijgen.

Ondanks de gestegen kosten, verwacht de organisatie echter dat de prijzen voor tickets niet mee zullen stijgen.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00