“De Verenigde Staten zijn de grootste bedreiging voor de wereldvrede, stabiliteit en ontwikkeling”, zei Zhao Lijian, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen donderdag. De opmerking van het ministerie komt een dag nadat zowel de Amerikaanse FBI als de Britse inlichtingendienst MI5 alarm sloegen over toenemende van aanvallen van Chinese hackers op westerse doelwitten.
Op woensdag zei FBI-directeur Christopher Wray zich zorgen te maken over economische spionage en digitale aanvallen door Chinese actoren. Peking zou zich namelijk steeds vaker bezighouden met het stelen van westerse technologieën en het ondermijnen van de democratie.
“We stellen vast dat de Chinese regering op de lange termijn de grootste bedreiging vormt voor onze economie en nationale veiligheid”, zei Wray in een verklaring
Amerikaans gevaar
“Feiten hebben aangetoond dat de VS de grootste bedreiging vormen voor de wereldwijde vrede, stabiliteit en ontwikkeling. De Amerikanen framen China andermaal als agressor, om de reputatie van ons land te besmeuren”, zei Zhao Lijian, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie op de uitlatingen van Wray.
De verhoogde spanningen tussen China en de VS komen in de aanloop naar een topontmoeting tussen de twee landen aanstaande zaterdag tijdens de G20-top in Indonesië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, zal daar zijn Chinese collega Wang Yi ontmoeten.
Terwijl de gespannen banden tussen de VS en China centraal zullen staan tijdens die gesprekken, zal de bredere bijeenkomst van de G20 vrijwel zeker worden overschaduwd door het conflict in Oekraïne en het effect daarvan op de wereldwijde voedsel- en energiezekerheid. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zal niet aanwezig zijn op de top.
Intussen liggen de VS en China ernstig met elkaar overhoop over talrijke kwesties, gaande van handel en mensenrechten tot Taiwan en conflicten in de Zuid-Chinese Zee.
Bedrijven zwartmaken
Verschillende westerse veiligheidsdiensten kijken al langere tijd met wantrouwen richting Peking. Recent raakte bekend dat een – vermoedelijk door China gesteunde – campagne van desinformatie op sociale media, nepaccounts gebruikt om protesten op te wekken tegen concurrenten van Chinese mijnbouwbedrijven.
Sommige van deze nepaccounts drongen zelfs een publieke milieubewuste Facebookgroep binnen, om te beweren dat de mijnbouwbedrijven en de Amerikaanse regering de plaatselijke bevolking probeerden bloot te stellen aan radioactieve besmetting.
Verschillende wetgevers in de VS vrezen daarnaast dat de Chinese regering via bekende apps, zoals TikTok, gegevens van Amerikaanse burgers in handen probeert te krijgen. Uit onderzoek van Buzzfeed News bleek dat in China gevestigde medewerkers van Bytedance, het moederbedrijf van TikTok, toegang hadden tot niet-openbare gegevens van Amerikaanse gebruikers.
(ddw)