Zuid-Koreaanse energieminister: “Kernenergie zal inflatie helpen bestrijden”

De Zuid-Koreaanse energieminister Lee Chang-yang zei dinsdag dat de overheid het gebruik van kernenergie zal maximaliseren in de strijd tegen inflatie.

De huidige crisis op de markten is het gevolg van wereldwijd stijgende inflatiecijfers en een aanhoudende energieschok. Dat meent Lee Chang-yang, Zuid-Koreaans minister voor Handel en Energie. Dinsdag zei Lee tegen Koreaanse verslaggevers dat de autoriteiten zich vooral zullen richten op het versterken van de Koreaanse export, maar ook op het opvoeren van kernenergie om de crisis door te raken.

Zuid-Korea is een land dat bijzonder afhankelijk is van de import van energie. “We worden direct getroffen door deze twee problemen; stijgende inflatie en stijgende energieprijzen”, onderstreept Lee. “We zullen blootgesteld blijven aan de energieschok tenzij we het systeem van hoge consumptie en lage efficiëntie veranderen”, klinkt het nog.

Lee hamert vervolgens op de tweeledige aanpak die Zuid-Korea volgens de overheid moet hanteren. “Er zijn twee koersen die we moeten varen. Enerzijds moeten we ons concurrentievermogen op exportgebied zo veel mogelijk verbeteren en anderzijds moeten we zo veel mogelijk kernenergie, een essentiële energiebron, gebruiken om de energieschok op te vangen”, werpt de Koreaan op.

Nieuwe overheid breekt met de afbouw van kernenergie

De kersverse Koreaanse regering van president Yoon Seok-youl kondigde op dinsdag ook een plan aan waarin het aandeel van kernenergie binnen de energiemix tegen 2030 zal opgetrokken worden tot wel 30 procent. 

Dit toont een duidelijke verandering binnen de energiestrategie van Korea aan. Onder de vorige overheid, de regering-Moon Jae-in, werd kernenergie nog afgebouwd. Kernenergie zou volgens plannen van die overheid maar 24 procent van de energiemix uitmaken. Eind vorig jaar haalde Zuid-Korea zo’n 27,4 procent van zijn energie uit kerncentrales.

Zuid-Korea wil zijn kerncentrales exporteren

Korea wil ook kerncentrales in andere landen optrekken. Zo werkt het land aan projecten in Tsjechië en Polen. Zuid-Korea zal er mee de centrales bouwen, opereren en onderhouden. Volgens Lee verloopt de samenwerking vlot en is er een “grote mogelijkheid dat Zuid-Korea zijn kerncentrales verder zal exporteren.”

Ook samenwerking met China sluit Zuid-Korea niet uit, hoewel het land vooral zijn banden met de Verenigde Staten onderhoudt. “Er is geen kleur of ideologie in markten. Wij beschouwen een land als een land van mogelijkheden als we er zaken kunnen doen. Er zijn verschillende samenwerkingsmogelijkheden met China”, besluit Lee.

(as)

Meer