Olieprijs neemt duik: dit is waarom

Het bericht dat Rusland genoeg afnemers heeft voor zijn olie, ondanks westerse sancties vanwege de oorlog in Oekraïne, deed de olieprijs gisteren sterk dalen. Zo werd een augustusfuture voor een vat West Texas Intermediate-ruwe olie plotsklaps 8,2 procent goedkoper. WTI sloot op 99,50 dollar op de New Yorkse grondstoffenbeurs.

Dit was de laagste slotkoers sinds april, bericht ABM Financial News.

  • Op het moment van schrijven hangen zowel de WTI als de Brent-benchmark rond de 100 dollar.
  • Zowel de sterke dollar als zorgen over een economische recessie die de vraag naar energie zou laten afnemen, leiden tot de goedkoper geworden energieproducten.
  • Nu wereldwijd centrale banken, waaronder de Amerikaanse Federal Reserve, de rentetarieven hebben opgetrokken om de inflatie te beteugelen, hebben beleggers de gevolgen van een terugval ingecalculeerd – zelfs nu de oorlog in Oekraïne aanhoudt.
  • De op twee na grootste Amerikaanse bank Citigroup waarschuwt dat de prijzen zelfs tot onder de 70 dollar per vat kunnen zakken.

“Onvermijdelijk”

De lagere olieprijs in New York was “onvermijdelijk nu de markt een nieuw evenwicht zoekt, terwijl onrust over sancties plaatsmaakt voor de realiteit dat Rusland zijn olie kan verkopen aan nieuwe kopers in Azië”, laat Michael Lynch van Strategic Energy & Economic Research optekenen door ABM. “Ook de impact van de hogere prijzen op de vraag naar olie en op de economie worden steeds duidelijker”, klinkt het.

Volgens zakenbank Goldman Sachs loopt de wereldwijde consumptie echter voor op het aanbod, en naderen de voorraden een kritiek laag niveau.

“Hoewel de kans op een recessie inderdaad toeneemt, is het voor de oliemarkt voorbarig om aan dergelijke zorgen toe te geven”, citeert nieuwssite Bloomberg de analisten van Goldman Sachs. “De wereldeconomie groeit nog steeds, waarbij de stijging van de vraag naar olie dit jaar de groei van het bbp aanzienlijk zal overtreffen.”

China bevrijdt zich uit lockdown(s)

Ook volgens Wayne Gordon, valutastrateeg voor grondstoffen bij UBS AG Wealth Management, schieten de prijzen dra wel weer hoger.

Argumenten voor een nieuwe hausse zijn er bij de vleet. Zo werd de ruwe olie-markt de laatste weken getekend door opschortingen van de export in onder meer Libië, en door dalingen van de belangrijkste Amerikaanse voorraden. Bovendien zijn er aanwijzingen dat de producenten in het oliekartel OPEC+ niet in staat zijn geweest om de aanbodverhogingen volledig door te voeren.

In China zijn er dan weer signalen van een stijgende consumptie nu ’s werelds grootste olie-importeur zich bevrijdt uit de strenge lockdowns die op de vraag hebben gewogen. Het totale verbruik van benzine en diesel lag er vorige maand op bijna 90 procent van het niveau van juni 2019, volgens mensen met kennis van de energie-industrie.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.