Media staan voor kolossale uitdaging: steeds meer mensen slaan op de vlucht voor het nieuws

Media staan voor kolossale uitdaging: steeds meer mensen slaan op de vlucht voor het nieuws
(Getty Images)

Een nieuw en voor journalisten ontnuchterend fenomeen zet de media voor ingrijpende keuzes: news avoidance of het feit dat mensen op de vlucht slaan voor nieuws.

De pandemie, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de oorlog in Oekraïne, zorgen nu al meer dan twee jaar lang voor verontrustend en polariserend nieuws.

Het “Reuters Institute Digital News Report 2022“, een jaarlijks referentiewerk voor de media, besluit dat veel jongere mensen “nieuws vermijden omdat het soms moeilijk te volgen of te begrijpen is.” Het onderzoek werd gevoerd onder 93.000 mensen in 46 landen, waaronder België.

“Over de hele wereld slaan mensen op de vlucht voor het nieuws. De berichtgeving over de huidige barre tijden verpest ons humeur en brengt ons in verwarring”, klinkt het.

Het vertrouwen in wat media berichten, is in de totaal gepolariseerde VS met 26 procent het laagst van de 46 landen die voor het rapport ondervraagd werden. België houdt met 51 procent nog relatief goed stand, al is het verschil tussen Vlaanderen (57 procent) en Wallonië (43 procent) niet onbelangrijk.

Wat is het probleem?

43 procent zegt dat er te veel politiek en COVID-gerelateerd nieuws is

Volgens de respondenten heeft de pers een erg ongezonde obsessie voor politiek. Ook de eindeloze berichtgeving over de pandemie heeft veel jongeren doen afhaken.

36 procent zegt dat nieuws een negatief effect heeft op hun stemming

Ook dit is heel duidelijk te zien: het nieuws van vandaag is veelal negatief, polariserend en confronterend. Wie vandaag nieuws ziet, heeft vaak het gevoel dat ie naar een gevecht zit te kijken, eerder dan te worden geïnformeerd.

29 procent zegt afgemat te worden door nieuws

Nog een heel duidelijke trend. Mensen worden tegenwoordig ononderbroken gebombardeerd met nieuws. Nieuws is overal en er is geen ontsnappen meer aan. Het nieuwsvolume wordt zo al snel onbeheersbaar en is niet langer afgestemd op waar mensen het voor kunnen gebruiken. Het resultaat is een nieuwservaring die steeds vermoeiender aanvoelt. Dat de Amerikaanse nieuwszender CNN onlangs aankondigde het gebruik van zijn ‘Breaking News’-label te gaan beperken is de case in point.

29 procent zegt dat nieuws onbetrouwbaar en partijdig is

Het probleem met vertrouwen en vooringenomenheid is dat media niet duidelijk genoeg zijn in hun berichtgeving, en dat ze journalistiek vermengen met zoveel tegenstrijdige meningen dat het publiek met geen mogelijkheid meer kan zeggen wat waar is en wat niet. Beste voorbeeld hiervan zijn de opiniestukken die nu alle kranten beheersen. Vroeger stonden opinies ergens achteraan in de krant. Vandaag staan ze op de voorpagina. Toch zijn het niet alleen de opiniestukken die een probleem vormen. Het is ook het nieuws zelf. Media hebben een cultuur geschapen waarin elk verhaal gebaseerd is op meningen. In plaats van zich te richten op het informeren van het publiek over wat waar is.

17 procent zegt dat nieuws tot ruzies leidt die ze liever vermijden

Ook dit is een zorgwekkend getal. Nu lijkt 17% misschien laag, maar bedenk dat dit het gemiddelde is over alle landen. In sommige landen is het veel erger dan in andere. De Verenigde Staten, waar nieuwszenders als MSNBC en Fox News ononderbroken andersdenkenden door de mangel halen, staan we op dat vlak voor de moeilijkste taak.

16 procent zegt dat ze niets met de informatie kunnen doen

Hier gaat het om relevantie en bruikbaarheid. Dit is voor journalisten een vreselijke metriek, want als mensen niet het gevoel hebben dat ze iets kunnen doen met de informatie die we brengen, zullen ze zich evenmin bereid tonen ervoor te betalen.

Willen alle bovenstaande punten nu net zijn waar de media zich de voorbije jaren voor geoptimaliseerd hebben. Meer volume, meer opinie, meer politiek, meer verontwaardiging… Het resultaat is dat media meer trafiek genereren, maar dat ze hun eigen rol in de maatschappij ondermijnen.

Onderstaande grafiek is dan ook een wake-up call. Meer dan vier op elke tien jonger-dan 35-jarigen zegt soms of vaak actief het nieuws te mijden.

Toch heeft de beter geïnformeerde burger zijn rol te spelen

Eerdere studies hebben aangetoond dat voortdurend slecht nieuws ons PTSD-achtige symptomen (posttraumatische stressstoornissen) kan geven. Toch kunnen beter geïnformeerde burgers hun leiders helpen betere beslissingen te nemen. Ze hebben doorgaans ook meer empathie voor mensen die een heel ander leven leiden.

Specialisten geven een aantal tips om media beter te consumeren:

  1. Stop met je nieuws te halen in eindeloze socialemediafeeds, die vaak bol staan van ‘fake news’. Zoek betrouwbare bronnen en houd het daarbij.
  2. Selecteer een aantal kwaliteitsvolle nieuwsbrieven.
  3. Sensatie en gruwel verkopen best, maar bedenk dat het grootste deel van de wereld een fenomenale plek is. 99,9 procent van de mensen slaapt vanavond gewoon in zijn bed. Voor elk slecht of triest verhaal zijn er veel opbeurende en fantastische verhalen die veel minder aandacht krijgen.

De waarheid is dat er meer verhelderende en kwalitatieve informatie beschikbaar is dan ooit tevoren – voor wie ze wil en kan vinden.

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.