30-jarige cryptomiljardair SBF waarschuwt voor faillissementen cryptobeurzen: “Te ver heen om te redden”

Zonder de specifieke exchanges bij naam te noemen, waarschuwde Sam Bankman-Fried (SBF), zelf bestuursvoorzitter van FTX, dat sommige cryptobeurzen al heimelijk bankroet zijn.

Waarom is dit belangrijk?

SBF is een ware crypto-celebrity die, met een fortuin van 22,5 miljard dollar, in 2021 nog door het leven ging als ‘s werelds rijkste 29-jarige.

In een recent interview met het zakenmedium Forbes heeft SBF enkele opzienbarende onthullingen gedaan. Zo verklaarde hij dat er (nog meer) faillissementen van cryptobeurzen zouden komen. “Er zijn enkele derderangsbeurzen die nu al stiekem insolvabel zijn”, klonk het. Volgens SBF zouden veel bedrijven “te ver heen” zijn om nog enige handel te redden.

Veel exchanges zitten tegenwoordig in slechte papieren; hetzij omdat ze kwetsbaar zijn voor oplichters en hackers door een gebrek aan toepasselijke regulering, hetzij omdat ze hun klanten royale margeleningen aanbieden (tot wel 20 keer hun beginkapitaal).

Een andere reden is het feit dat er geen organisatie bestaat die wereldwijd de cryptobeurzen reguleert; een centrale cryptobank zou de decentrale filosofie van de crypto-industrie immers geweld aandoen.

Grootste cryptohedgefonds ter wereld

Eerder deze maand meldde het in Singapore gevestigde Three Arrows Capital (3AC), een van de grootste cryptohedgefondsen ter wereld met een blootstelling van 200 miljoen dollar aan het gefaalde project Luna, bijna insolvent te zijn.

3AC had grote sommen geleend van talrijke cryptobedrijven, waaronder de Amerikaanse beurzen Voyager Digital en BlockFi. Om een scenario van wanbetaling te vermijden, wendden de twee beurzen zich tot SBF. Via FTX en Alameda, een andere firma van de cryptomiljardair, verschafte hij de bedrijven 750 miljoen dollar aan kredietlijnen.

Er is geen garantie dat Bankman Fried zijn investering zal terugverdienen. “Weet u, wij zijn bereid om hier een wat slechte deal te sluiten, als dat nodig is om de zaken te stabiliseren en de klanten te beschermen”, liet hij optekenen door Forbes.

Ook andere cryptobeurzen redden?

FTX bezit al 7,6 procent van Robinhood, een beursgenoteerde cryptobeurs én betaalapp, en er doen geruchten de ronde dat het een overname overweegt. Zal SBF ook proberen andere cryptobeurzen te redden?

“Er zijn bedrijven die in principe al te ver heen zijn, en het is niet praktisch om ze te ruggensteunen”, aldus nog SBF. De redenen die hij aanhaalde om niet tot een reddingsoperatie over te gaan: een aanzienlijk gat in de balans, regelgevende issues, of het feit “dat er niet veel business over is om te redden.”

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.