Russische hackers proberen met digitale aanvallen de “blokkade van Kaliningrad” te ontzetten

De pro-Russische hackersgroep Killnet heeft verschillende Litouwse overheidswebsites platgelegd als reactie op de Europese sancties die het Baltische land heeft opgevolgd.

Het Killnet-collectief, dat loyaal is aan het Kremlin, lanceerde de afgelopen dagen verschillende DDoS-aanvallen op Litouwse overheidsinstellingen en particuliere bedrijven. De groep hoopt zo het land te dwingen om de EU-sancties tegen Rusland te laten vallen.

Een DDOS-aanval staat voor Distributed Denial of Service. Voor zo’n aanval verbindt een hacker verschillende gehackte computers met elkaar in een netwerk. Vervolgens laat hij al deze computers massaal een website bezoeken, waardoor deze door het plotselinge hoge verkeer onbruikbaar wordt.

Via zijn Telegram-account heeft Killnet een videoboodschap vrijgegeven, waarin het collectief van Litouwen eist de doorvoer van goederen naar Kaliningrad weer toe te staan. Anders zullen de aanvallen tegen het Baltische land voortgezet worden.

De Litouwse cyberwaakhond, het Nationaal Cyberbeveiligingscentrum, constateerde afgelopen vrijdag een toename van DDoS-aanvallen op het land. De aanvallen verstoorden onder andere de website van de nationale spoorwegen, waardoor passagiers geen treinkaartjes meer konden kopen. Ook lag de website van de Litouwse nationale belastingdienst er op zondag voor enkele uren uit.

Eerder heeft Killnet geprobeerd tevergeefs het Eurovisiesongfestival te verstoren, waarvan Rusland werd uitgesloten. Ook overheidswebsites in Italië, Roemenië, Duitsland en websites in Tsjechië, Letland en elders lagen onder het cybervuur van Killnet. De pro-Russische groepering heeft de oorlog verklaard aan de NAVO en aan landen die Oekraïne steunen.

Blokkade van Kaliningrad

Litouwen is lid van zowel de NAVO als de EU. Het land grenst aan Kaliningrad, de Russische exclave die tussen Litouwen en Polen is ingeklemd. Vrachtvervoer vanuit Rusland bereikt de exclave onder andere via een belangrijke spoorlijn die loopt over Litouws grondgebied.

De invoering van alweer het vierde sanctiepakket van de Europese Unie verbiedt zowel de import als doorvoer van Russische staal, wat hierdoor niet meer vervoerd kan worden naar de exclave, die de thuisbasis is van de Baltische vloot van Poetin. Inmiddels zijn ook het vijfde en zesde sanctiepakket afgekondigd, die onder andere voorzien in een verbod op Russische hout, cement en sterke drank. 

Hierdoor kan de blokkade van Kaliningrad serieuze gevolgen hebben, des te meer omdat Russische luchtvaartmaatschappijen uit het luchtruim van de EU worden geweerd, waardoor ze een lange omweg moeten maken over de Oostzee.

“Achilleshiel van de NAVO”

Het Kremlin is onderwijl “woedend” op het Baltische land en dreigt met tegenmaatregelen. “Op het moment dat er in de toekomst mogelijk een volledige blokkade komt, wordt Rusland gedwongen om Kaliningrad te ontzetten”, zegt Rob de Wijk, directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies op NPO Radio 1.

Het is mogelijk dat Moskou in de toekomst zal pogen om de “Achilleshiel van de NAVO” aan te vallen. De Suwalki-corridor, het gebied dat Wit-Rusland scheidt van de Russische enclave, is voor Poetin van cruciaal belang, omdat het een vrije doorgang verleent voor Rusland.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.