Aanjager van de Maidanrevolutie sterft bij gevechten in Izioem

Aan het front bij de Oekraïense stad Izioem is de bekende activist Roman Ratushny gesneuveld. Hij stond mee aan de basis van de Revolutie van de Waardigheid in het land, beter bekend als de Maidanrevolutie. Nadien vocht hij voor het behoud van het Protasiv Yar ski-gebied, dat moest plaatsmaken voor een woonwijk. Ratushny werd 24 jaar.

We schrijven 30 november 2013. In de Oekraïense hoofdstad Kiev protesteerden op het Maidanplein een massa burgers, voornamelijk studenten, tegen het pro-Russische (maar vooral antiwesterse) beleid van president Viktor Janoekovitsj. In een poging de betogers uiteen te drijven, trad de Berkoet-oproerpolitie bijzonder hardhandig op. Iedereen op en rond het plein werd aangevallen met batons, traangas en flitsgranaten. Uiteindelijk vielen die nacht 35 gewonden; onder hen de toen 16-jarige Roman Ratushny.

Start van de revolutie

Het hardhandig ingrijpen van de oproerpolitie op 30 november was echter nog maar de start van een revolutie die maandenlang de hoofdstad en het hele land zouden teisteren. Op 23 februari 2014, drie maanden, 1.900 gewonden en 108 doden later, tekende de regering van Janoekovitsj een vredesverdrag, waarbij een interim-regering werd aangesteld. Niet veel later ontvluchtten Janoekovitsj en een hoop ministers het land.

De revolutie werd kort nadien gevolgd door de Russische annexatie van de Krim, en de afscheuring van pro-Russische rebellen in de Donbasregio. Dit alles droeg bij tot een verandering van politiek in Oekraïne, waar vooral Vitaly Klitschko, de burgemeester van Kiev, en presidenten Petro Poroshenko en later Volodymyr Zelensky de uithangborden van zijn.

Skigebied beschermen

Toch loste de regimewissel niet alle problemen op in het land. Dat voelde ook Roman Ratushny. Hij zette zijn activisme voort, en richtte de groep “Let’s Protect Protasiv Yar” op, een activistische groepering dat zich inzette voor het behoud van het Protasiv Yar-skigebied, in het centrum van Kiev. Het skigebied zou moeten plaatsmaken voor een woonwijk, maar dat wordt dus tegengehouden door Ratushny en zijn organisatie.

Toen Rusland Oekraïne binnenviel op 24 februari, aarzelde de activist ook geen seconde om zijn land te verdedigen tegen de vijand. Hij trad in dienst bij de 93e Gemotoriseerde Brigade en hielp bij de verdediging van Kiev. Nadien hielp hij bij de bevrijding van de stad Trostianets in de regio Soemy, en vocht ook aan het front bij Izioem, waar hij op 14 juni het leven liet.

De NGO “Let’s Protect Protasiv Yar” schreef op Facebook: “Ondanks dit zware verlies, zullen wij Romans missie verder zetten. We gaan voort met het veranderen en bouwen aan onze maatschappij en ons land. We blijven vechten voor Oekraïne.”

De inlichtingendienst van het Oekraïense leger bevestigde zijn dood ook op Twitter. Ze ondertekenden de boodschap met “Helden gaan niet dood!”.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.