Europese Unie gaat Moldavië militaire steun leveren

In Moldavië heerst bij de inwoners al sinds de invasie van Oekraïne de vrees dat het conflict zich ook kan uitbreiden naar hun land. In de afvallige regio Transnistrië, waar een Russische etnische minderheid woont en Russische soldaten aanwezig zijn, vonden vorige week al aanslagen plaats op een luchthaven, het gebouw van de Staatsveiligheid en communicatiemasten. De Europese Unie belooft nu militaire steun aan het land.

Het was de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, die afreisde naar de Moldavische hoofdstad Chisinau, waar hij met president Maia Sandu sprak. Op de persconferentie na afloop beloofde hij steun: “Dit jaar willen we onze steun aan Moldavië versterken, door het leger te voorzien van militair materiaal.”

Militaire steun

Vooral op het vlak van logistiek, cyberverdediging en het uitbouwen van de militaire capaciteit zal Europa een steentje bijdragen. “De Europese Unie is solidair met Moldavië. Het is onze Europese taak om u en uw land te steunen”, richtte Michel zich tot Sandu. Meteen werd de daad bij het woord gevoegd: De EU zou een steunpakket van 150 miljoen euro richting het Oost-Europese land sturen, om de economische stabilisatie en hervormingen te helpen.

Ook op het vlak van opvang van vluchtelingen zal de Europese Unie een handje toesteken. Moldavië is namelijk, als buurland van Oekraïne, een van de voornaamste toevluchtsoorden voor Oekraïense burgers. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties becijferde dat Moldavië nu zo’n 450.000 Oekraïners opvangt. Het gros van de vluchtelingen, ruim drie miljoen burgers, vluchtte naar Polen, 850.000 naar Roemenië.

EU-lidmaatschap nog niet voor meteen

Daarnaast bespraken Michel en Sandu ook de aanvraag van Moldavië om toe te treden tot de Europese Unie, die het land op 3 maart indiende. “We kiezen voor Europese integratie als model voor ontwikkeling. Het gevaar van en de onzekerheid door de oorlog in ons buurland maakte ons duidelijk dat we onze keuzes moeten verdedigen en stappen maken op onze gekozen route”, vertelde Sandu op de persconferentie.

Michel uitte zijn steun voor Moldavië’s aanvraag, maar gaf wel toe dat het een complexe situatie was. Met name Transnistrië belooft roet in het eten te gooien: om lid te kunnen worden van de Europese Unie, moeten landen namelijk een stabiele democratie zijn. Interne conflicten en een afgescheurde regio, waar ook nog eens soldaten van een ander land aanwezig zijn, kaderen daar niet in.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.