De hoge wereldwijde energieprijzen zorgen ervoor dat olie- en gasbedrijven stevige winsten maken. Dat leidt tot steeds meer winsten en investeringen in de fossielebrandstoffenindustrie.
Olie- en gasindustrie draait op volle toeren
Waarom is dit belangrijk?
Tegen 2050 willen de EU en de VS klimaatneutraal zijn, of met andere woorden: niet meer CO2 uitstoten dan opvangen. Toch blijft de industrie rond fossiele brandstoffen floreren. Wereldcrises duwen regeringen in de richting van meer CO2-uitstoot, in plaats van minder.Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s Investors Service zullen olie- en gasprijzen de komende 12 tot 18 maanden hoog blijven. Moody’s heeft als gevolg zijn vooruitzichten voor de mondiale energiesector bijgesteld van “neutraal” naar “positief”.
“Exploratie- en productiebedrijven (E&P) zullen in 2022 recordwinsten en vrije kasstromen genereren dankzij de sterke grondstoffenprijzen en de aanhoudende kapitaaldiscipline, terwijl de meeste geïntegreerde olie- en gasbedrijven dit jaar nog een aanzienlijke winststijging zullen boeken”, aldus Moody’s in een persbericht.
“Hoge prijzen voor olie en vooral aardgas zullen de inkomsten en de kredietkwaliteit van olievelddienstbedrijven (OFS) tot 2023 aanzienlijk doen toenemen, waarbij de kleinere onshore dienstverlenende bedrijven in Noord-Amerika de meest substantiële winstgroei zullen zien.”
Elena Nadtotchi, senior vicepresident bij Moody’s: “Het tempo van de winstverbetering zal tegen begin 2023 vertragen, terwijl de grondstofprijzen ruim boven onze middellangetermijnprijsmarges zullen blijven.”
9,3 miljard dollar winst
Grote bedrijven die fossiele brandstoffen ontginnen, zagen hun winstmarges het laatste jaar al, en zeker de laatste maanden, pijlsnel omhoog gaan.
Olie- en gasbedrijf ExxonMobil boekte in het eerste kwartaal van 2022 een winst van 9,3 miljard dollar (8,7 miljard euro). Voor het laatste kwartaal van 2021 was de winst nog 6,6 miljard dollar (6,18 miljard euro).
De aandelen van het bedrijf zijn op jaarbasis zo’n 53 procent gestegen. Maar ook onder meer Chevron (+59 procent), Shell (+61 procent), TotalEnergies (+25 procent) en Saudi Aramco (+22 procent) zagen hun aandelen sinds een jaar geleden stevig omhoog gaan.
Amerikaanse olieraffinaderijen verwachten volgens Reuters ook sterke winsten in het eerste kwartaal. De marges op de verkoop van benzine en diesel zijn namelijk toegenomen als gevolg van een daling van de raffinagecapaciteit en een geslonken aanbod van ruwe olie door de oorlog in Oekraïne.
Meer olie- en gasboringen
Het lage aanbod van olie en gas deed ook al voor de oorlog de energieprijzen stijgen. Daardoor werd de vraag naar ontginning groter, en die blijft stijgen. Het verlangen naar onafhankelijkheid van Russisch gas en olie, dwingt Europese landen om het elders te gaan halen.
De Amerikaanse president Joe Biden was nochtans aan het begin van zijn ambtstermijn voor een verbod op het leasen van Amerikaanse grond voor de ontginning van gas en olie. Maar sinds een bevel van een federale rechter is het Witte Huis daarop teruggekomen.
Duitsland dat nog steeds enorme hoeveelheden Russisch gas importeert, zal het Amerikaans gas graag zien komen. Daarom bouwt het land in sneltempo LNG-terminals om vloeibaar gas dat op schepen wordt getransporteerd te kunnen importeren.
Ook het Verenigd Koninkrijk blijft investeren in fossiele brandstoffen. Zo wil de Britse regering meer olie- en gasboringen in de Noordzee.
En België zal met de (minstens) twee nieuwe gascentrales die eraan komen het verbruik van fossiele brandstoffen ook doen stijgen.
(ns)