Philips dondert 11 procent lager: bedrijf lijdt onder terugroepactie ademhalingsapparaten en lockdowns in China

De aandelen van Philips zijn maandag met 11 procent gedaald, als reactie op de financiële resultaten die het bedrijf publiceerde. Deze zijn deels te wijten aan de terugroepactie van ventilatoren van het Nederlandse technologiebedrijf.

Daarnaast signaleerden de Nederlanders meerdere risico’s voor de groeivooruitzichten voor de rest van het jaar. Echter verwacht het bedrijf nog steeds dat de omzet en de winstgevendheid in de tweede helft van het jaar zullen herstellen.

De Nederlandse technologiereus boekte in het afgelopen kwartaal een omzet van ruim 3,9 miljard euro, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde financiële resultaten. Dat is een lichte daling in vergelijking met een jaar eerder, wat het gevolg is van de stop van de verkopen van apparaten voor slaapapneu en ventilatoren. Daarnaast bleef het bedrijf worstelen met een wereldwijd tekort aan onderdelen en de gevolgen van zijn terugroepactie vorig jaar. 

Afbrekend schuim

Het bedrijf moest vorig jaar enkele ademhalingsapparaten en ventilatoren terugroepen vanwege een onderdeel gemaakt van schuim, dat dankzij veroudering mogelijk giftig kan worden. Het schuim dat gebruikt wordt om het geluid van de machines te dempen, kan degraderen en vervolgens kleine deeltjes uitstoten die de luchtwegen irriteren. Gassen die vrijkomen door het afbrekende schuim kunnen ook giftig zijn en kankerrisico’s met zich meebrengen. 

De totale kosten van het probleem worden rond de 900 miljoen euro geschat. Dit bedrag dekt de eventuele proceskosten niet, aangezien het bedrijf geconfronteerd wordt met verschillende rechtszaken in de VS.

Eind dit jaar zou 90 procent van de apparaten hersteld moeten zijn en kan Philips de productie van nieuwe apparaten hervatten. Het bedrijf verwacht nog steeds dat de omzet en winstgevendheid in de tweede helft van het jaar zullen herstellen, op voorwaarde dat de huidige problemen niet erger worden.

Precaire situatie

De oorlog in Oekraïne, uitdagingen in de toeleveringsketen, de inflatiedruk en ook de mogelijk verslechterende covid-situatie in China kunnen de positieve vooruitzichten echter in gevaar brengen, zo stelt het bedrijf. “Dit is niet het moment om op te geven, maar de situatie is erg kwetsbaar”, aldus topman Frans van Houten. Vooral in China is de situatie precair, waar lockdowns een risico vormen voor de internationale handel.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.