De Europese luchtvaart zal in het verdere verloop van dit jaar een gestage groei laten optekenen. In augustus zullen de trafieken zich al hersteld hebben tot 89 procent van de cijfers die drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis, werden opgetekend.
Tegen het einde van dit jaar zal dat cijfer verder tot 92 procent zijn opgelopen. Dat staat in een rapport van Eurocontrol, de coördinator van het Europese luchtvaartverkeer.
Veelbelovend herstel
“Er zullen in Europa dit jaar in totaal ongeveer 9,3 miljoen vluchten worden uitgevoerd”, merkt Eamonn Brennan, directeur-generaal van Eurocontrol, op. “Dat vertegenwoordigt 84 procent van de trafieken die drie jaar geleden werden gemeld.”
“Toen was er sprake van een recordaantal van 11,1 miljoen vluchten. Er is ook sprake van een aanzienlijke groei tegenover vorig jaar, toen 6,2 miljoen vluchten konden worden geregistreerd.”
“De luchtvaart heeft de voorbije weken al een veelbelovende heropleving laten noteren”, voert Brennan nog aan. “In januari had de activiteit zich hersteld tot 68 procent van de niveaus drie jaar geleden. Begin april kon vervolgens al een cijfer van 79 procent worden gemeld, ondanks de impact van de duurdere brandstoffen en de oorlog die Rusland tegen Oekraïne aan het voeren is.”
“Luchtvaartmaatschappijen voeren hun capaciteit op en een aantal partijen laten inmiddels weer betere resultaten optekenen dan drie jaar geleden. Tegen de zomer zou een niveau van 90 procent geen utopie zijn.”
Risico’s
“Een aantal vakantiebestemmingen en sommige andere delen van het netwerk zullen mogelijk midden dit jaar al een score van meer dan 100 procent kunnen halen. Consumenten tonen opnieuw dat ze graag het vliegtuig willen nemen.”
“Het is echter duidelijk dat er nog steeds enkele neerwaartse risico’s aanwezig zijn”, waarschuwt Brennan echter anderzijds. “Men moet immers rekening blijven houden met aanhoudende geopolitieke spanningen, die de brandstofprijzen en de economische omstandigheden verder kunnen beïnvloeden.”
“Dat geldt ook voor de mogelijkheid dat er nieuwe varianten van het virus Covid-19 zouden kunnen uitbreken, waardoor de reissector opnieuw onder druk zou kunnen komen.”
“We zien tevens personeelstekorten in aantal sectoren van de industrie. Dat is onder meer voor een aantal sleutelfuncties op de luchthavens – zoals controlepersoneel of grondafhandelaars – het geval. Deze mogelijke ontwikkelingen moeten zorgvuldig worden beheerd. Mocht een van deze factoren een rol gaan spelen, dan kan het verkeer naar lagere niveaus afglijden.”