Zelensky wil Neurenbergtribunaal voor Russische oorlogsmisdadigers

In zijn speech voor de VN-Veiligheidsraad riep de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op een tribunaal op te richten dat de Russische oorlogsmisdaden moet onderzoeken. De uitspraak komt er nadat in de stad Boetsja zo’n 400 lichamen van burgers werden gevonden, daags nadat het Russische leger uit de stad wegtrok.

De president kon de gruwel in Boetsja, waar lichamen op straten, in huizen en in massagraven werden achtergelaten door de vluchtende Russen, maandag zelf aanschouwen. Hoewel Rusland ontkent dat zij de misdaden pleegde, en aangaf dat deze geplaatst zijn om Rusland de schuld te geven, zijn de bewijzen overduidelijk. Zo tonen satellietbeelden van enkele weken geleden al lichamen op straat en massagraven.

Mensenrechtenraad

Nadat de beelden van de gruweldaden bekendraakten, eisten de Verenigde Staten al dat Rusland uit de VN-Mensenrechtenraad moest worden geweerd. Nu heeft Linda Thomas-Greenfield, de Amerikaanse ambassadeur voor de VN, een voorstel ingediend, waarbij Rusland wel lid blijft van de Raad, maar geen veto meer mag stellen bij resoluties.

“Op basis van de informatie die momenteel ter beschikking is, oordelen de Verenigde Staten dat Russische soldaten de misdaden pleegden”, gaf Thomas-Greenfield aan. “Gezien de berg aan bewijzen blijft groeien, mag Rusland geen plaats krijgen in het orgaan waarvan het enige doel is om respect voor de mensenrechten te verspreiden. Dat is niet enkel het toppunt van hypocrisie, maar ook nog gevaarlijk”.

De Oekraïense president Zelensky volgt die redenering, maar vraagt de VN nog een stap verder te gaan. “Iedereen die de bevelen gaf voor de massamoord op onze burgers moet, net zoals diegenen die de orders uitvoerden, voor een tribunaal worden gebracht, vergelijkbaar met het Proces van Neurenberg”, klonk hij bij zijn toespraak voor de VN-Veiligheidsraad.

De Processen van Neurenberg waren een reeks processen in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. De Grote Vier, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Sovjet-Unie, leidden het proces tegen aanhangers van het naziregime. Het eerste proces richtte zich tegen 24 kopstukken van het Duitse naziregime. Nadien werden ook andere ministers, legerleiders, leden van de SS en de politie en vooraanstaanden binnen het nazirijk voor de Amerikaanse militaire rechtbank gesleept. Enkele bekende namen die op het Neurenberg-tribunaal moesten voorkomen, waren:

  • Hermann Göring, op Hitler na de belangrijkste man binnen het Naziregime. Na diens dood werd Göring ook als zijn gedoodverfde opvolger gezien. Hij kreeg de doodstraf.
  • Rudolf Hess, de Öbergruppenführer, of opper-generaal van de SS.
  • Karl Dönitz, de opperbevelhebber van de Duitse U-boten.
  • Albert Speer, Rijksminister van Bewapening en Oorlogsproductie en architect van het Nazirijk.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.